Маг на служба във ФСБ или как Кремъл използва „екстрасенси“ за политическа пропаганда

Русия облъчва зрителите си с помощта на ясновидството, за да не виждат злодействата на режима на Путин

Образът на българската пророчица Ванга продължа да се използва в медиите за пропагандата на Кремъл

Образът на българската пророчица Ванга продължа да се използва в медиите за пропагандата на Кремъл

Катя Максимова, The Insider

След началото на пълномащабната война срещу Украйна, руснаците все повече гледат новини и политически предавания. Уморените от неизвестността зрители се прехвърлиха и на програми за свръхестественото. Руснаците все по-често гледат предавания с гледачки и ток-шоу с участие на „патриотични екстрасенси“, които пророкуват по държавната телевизия велико бъдеще на Русия. Свръхестествената тематика се поощрява „отгоре“, а 

Z-екстрасенсите се превърнаха в част от кремълската пропаганда

Любопитен факт е, че през последната година все по-често експерти в агресивните политически ток-шоу стават разни екстрасенси, гледачки и астролози.
През втората половина на януари 2023 година в 16 от общо 80 издания на предаването на Малахов попадат в топ 100 на най-гледани като 11 от тези 16 са били посветени на „свръхестествени теми“: „Предсказанията на чеченския ясновидец“, „Военните екстрасенси на предната линия“, „Хората Х са сред нас“ – съдейки по тези заглавия държавната телевизия „Россия 1“ облъчва зрителите си с помощта на ясновидството.
Главни гости в телевизионните предавания действително станаха таролози, нумеролози, астролози и екстрасенси. Променена е и тематиката: участниците обсъждат военни и обществено-политически теми, правят предсказания за изхода на войната с Украйна, бъдещето на Русия и Владимир Путин.
Още едно „свръхестествено политическо шоу наречено „Новите руски сензации“ набира висок рейтинг по НТВ. Предаването за „наследника на Ванга“ заема трето място в топ 100 на най-популярните предавания през седмицата, заедно с още 16 предавания. Шест от тях са посветени на това да поливат с помия президента на Украйна: „Как да отнемеш мъжа на Зеленски“, „Звездите против Зеленски“, „Богинята на смъртта на Зеленски“, „Кланът на терористите на Зеленски“.
Расте и рейтингът на поредицата „Новата битка на екстрасенсите. Предаването редовно попада в топ 100 на най-популярните  сред руснаците от всички възрасти, но ако през септември то е в края на класацията, в средата на декември е в първите 20.

Русия ще бъде велика: за какво говорят Z-оракулите

Предсказанията и пророчествата по телевизията отговарят стриктно на идеологическата линия на властта. В ток-шоуто „Малахов“ от 12 декември „военният екстрасенс“ генерал-лейтенант Алексей Савин, за когото се твърди, че е работил за съветското разузнаване заяви, че президентът Владимир Путин превъзхожда всички останали държавни лидери:
„Ние се радваме на това до каква степен нашият лидер Владимир Владимирович интелектуално посилен, в духовен план по-силен от лидерите на Европа и САЩ. Бог ни е дал такъв ръководител“.
В предаването от 25 януари 2023 година астрологът Тамара Глоба предрича, че след тежките години Русия ще постигне успех:
„Колкото повече другите страни се опитват да смажат Русия, толкова повече това ни е от полза. Защото благодарение на това ние се пробуждаме. Характерът на човека живеещ в Русия е форма на протест – да действа не благодарение, а въпреки. Появи се желание да изградим и собствени платежни системи, и свои социални мрежи, и нови направления в търговията и селското стопанство. И колкото и сега някои да се отдръпват от нас, в бъдеще мнозина ще се втурнат към нас: и заради бизнес, и за да живеят в Русия“
Друг гост в същото предаване е „потомственият прорицател от Чечня Айзен, чиято поява била „предсказана от самия Нострдамус“. 
Прорицателят също изповядва идеологията за „превъзходството на руския народ“.
„Русия е месията, тя и целият и народ са спасители на човечеството“.

В своето предсказание той призовава руснаците „да се сплотят срещу врага“, когото в духа на „руския свят“ отъждествява със Сатаната:
„Подлостта ще дойде оттам, откъдето не очакваш. За да не се случи това, трябва да се сплотим в едно против сатанинското зло. На нас, на руския многонационален народ ни е съдено да спасим човечеството, затова нека се сплотим около ръководството, да мобилизираме чистите си намерения и душевни пориви против империалистическото зло“.
В „Новите руски сензации“ 86-годишният Иван Фомин, представен като „боен екстрасенс от КГБ“, предсказа капитулацията на Владимир Зеленски през есента на 2022 година и неговата смяна на поста президент през 2023 година.
Първото му пророчество не се сбъдна, но въпреки това него продължават да го канят в телевизията.
Според афганистанския пророк-математик Садик Афган лидерът на Украйна няма да бъде отстранен:
„Цифрите ясно показват, че през следващата година Зеленски ще продължи тактиката на ядрен шантаж на човечеството“.
Думите на предсказателя са съпроводени с видео с утвърдително кимащия, сякаш в съгласие с тях Владимир Зеленски, трик, призван да повиши нивото на доверие на зрителя.
Други предсказания на „пророка“ повтарят опорките на кремълските пропагандисти:
„Америка ще се изчерпа. Америка повече няма да съществува като велика държава“, „ЕС ще се разпадне, това ще се случи между 2027 и 2032 година“, в „близко време няма да се стигне до ядрена война“.

Пореден разцвет на руските телевизии преживяват и „пророчества“ на известни ясновидци от миналото – Нострдамус, Ванга, Месинг и други.
Техните предсказания са алегорични и неконкретни, затова лесно могат да бъдат пригодени към новите опорки на пропагандата.
„Тази държава, която се обяви против Русия, ще загуби войната и ще изчезне“, цитира НТВ пророчество на Ванга.
Публикуват се и пророчествата на монаха Зосим, починал преди повече от 20 години в Донецка област, който уж предсказал всички събития в Украйна дълго преди нахлуването на Русия.

Водещият на предаване по държавната телевизия „Първи канал“ не се задоволи с вече известни пророчества и обяви, че през май 2022 година е открита изгубена касета с предсказания на Ванга за събитията в Украйна:
„Сбъдва се пророчеството на петте двойки, защото на 22.02.22 Русия призна независимостта на ЛНР и ДНР, а два дни по-късно беше принудена да започне военната операция в Украйна“.

Суеверията като признак на преломен момент

Растящата популярност на езотеричните предавания отразява общото повишаване на интереса към суеверията, предсказанията и пророчествата в сложни периоди за страната и обществото, смятат политическите психолози.
Ситуация се задълбочава, когато идеологическата дезориентация в обществото, а народът не разбира докрай предложените от властта идеи и вектора на движение. Оттук и опитът да се ориентират в случващото се чрез ирационални обяснения, защото логичните не работят или не ги задоволяват по някакъв начин. 
Това е достатъчно ясна тенденция, която може да бъде проследена в различни държави в различни исторически периоди.
В САЩ и Европа, например, златният век на спиритизма настъпва след Първата световна война и пандемията от грип, която унищожава десетки милиони. Увлечението по гадания и предсказания завладява американския политически елит и заплашва американската национална сигурност, твърди илюзионистът и борец с шарлатаните Хари Худини. През 1926 година по негова инициатива в Конгреса четири дни подред е обсъждан проектозакон забраняващ гаданията и предсказанията в окръг Колумбия.
Вълната от суеверия пък залива Германия към края на Втората световна война, а след нейния край вярата в свръхестественото разцъфтява с още по-голяма сила.
За това подробно разказва американският историк и редактор на списание Central European History Моника Блек в своята книга „Земя, обсебена от демони. Вещици, целители и призраци в следвоенна Германия“. 

Хората започват да се вслушват във всякакви хипотези, да вярват в най-различни версии за изхода на войната, практически всеки по това време се занимава с предсказване на бъдещето, отбелязва писателката:
„След 1943 година, когато войната прие смъртоносен характер вътре в самата Германия, неотразимо привлекателни се оказаха всевъзможни химери. Лошите предчувствия, клюките и легендите придобиват колосална предсказателска мощ. Мълвата, догадките и слуховете получават гносеологична тежест. Хората разчитат знаци, за да разберат нещо, което е непостижимо за тях, даже немислимо – това, че те губят войната“, пише Блек. 
Тя предполага, че влечението към предсказанията и страхът от сбъдването на различни пророчества е следствие от подсъзнателното очакване на възмездие – с други думи, проявление на същата тази „колективна вина“.
Русия е преживявала нещо подобно в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век, смята политическият психолог и експерт в областта на медиите Николай Григориев:
„За пръв път от времената на Кашпировски и Чумак екстрасенсите, окултното и паранормалното са отново на мода“, казва той.
И да не забравяме: 88% от населението гледа телевизия всяка седмица, а 63% - всеки ден при това над 6.5 часа на денонощие.

Превод: Faktor.bg