Контрнастъплението на Украйна е по-успешно, отколкото мислите - поражението на Черноморския флот е факт

Съсредоточаването върху влязлата в задънена улица сухопътна война затъмнява големите успехи в Крим и Черно море

Оз Катерджи, Владислав Дейвидзон, foreignpolicy.com

Отразяването на войната в Украйна от западните медии е съсредоточено основно върху наземното настъпление на Киев, особено върху опитите за настъпление към крайбрежието на Черно море. Голяма част от вниманието, справедливо или грешно, е съсредоточено върху отсъствието на значителен прогрес от страна на Киев през тази година, който не може да се сравни с миналогодишните пробиви в Харковското и Херсонското направление.
Макар част от тази критика да е оправдана, почти изключителното внимание на Запада към териториалните пробиви се разсейва от факта, че Украйна води средносрочна и дългосрочна война на няколко фронта против значително по-силен и голям противник.
Нещо повече, отсъствието на значимо настъпление на Украйна по суша затъмняват напълно реалните бойни успехи, които Украйна постига в окупирания от Русия Крим и в Черно море.
Най-важната част от дългосрочния план на Киев е 

изтласкването на Русия от Кримския полуостров

 и останалите окупирани от Русия части от украинското крайбрежие.

От самото начало на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна руският Черноморски флот, чиито щаб се намира в кримското пристанище Севастопол, е най-важният компонент от военните усилия на Москва. Руските военни кораби, действащи от Севастопол, осъществиха блокадата на крайбрежието и изстрелват крилати ракети, за да стоварят ада върху украинските градове и инфраструктура.
Но през последните няколко месеца Украйна постигна няколко поразителни победи в Крим и около него, включително ракетни удари по моста през Керченския пролив и многобройни дръзки атаки срещу самия Черноморски флот, което сериозно повлия върху способността на руснаците да действат по море.
През септември украинците нанесоха серия ракетни удари срещу руски военно-морски обекта в Севастопол, включително по десантен кораб, подводница и щаба на Черноморския флот, докато там са се намирали няколко високопоставени командири.

Някои от ударите са нанесени с крилати ракетни Storm Shadow, предоставени от Великобритания и Франция. Украинците активизираха ударите си по руски логистични, ремонтни и инфраструктурни центрове на полуострова с намерението да снижат способността на Русия да поддържа флота си. По-рано през този месец Киев пое отговорността за още две нападения с морски дрон за удар срещу руския ракетоносец "Буян" и осъществи диверсионна атака срещу руския патрулен кораб "Павел Державин". Тези удари бяха нанесени след като украинците методично унищожаваха руските структури за противоракетна отбрана.

Тези успехи представляват голям пробив за Украйна. Ударите по Крим направиха практически невъзможно свободното функциониране на руския Черноморски флот в западната част на Черно море. Руския ВМФ премести военни кораби на изток, към военната база в Новороссийск. Руският флот ще отстъпва все повече в източните кътчета на Черно море, което е стъпка към постигането на дългосрочната цел на Киев — да изтласка руснаците от окупирания полуостров, като го направи 

непригоден за провеждането на военни операции

Това съчетание на изтощения и отстъпления доведе до намаляване на способността на руския флот да патрулира в близост до украинските пристанища, частично облекчи руския натиск върху международните маршрути за корабоплаване в Черно море.
Това ще позволи на Киев да постигне още една цел: да отвори трите дълбоководни пристанища на Одеса за международен транспорт на зърно и други стоки.
Украйна предприе и успешни десантни операции с неголеми групи елитна морска пехота, като успя да унищожи или изведе от строя руски зенитно ракетни установки. Това позволи на Украйна да си върне стратегически разположени нефтени и газови сонди, завзети от руснаците в началото на войната и, които те ползват за морско радиолокационно наблюдение.
Едновременно с това украинците постигнаха успех в разработването на ново поколение морски дронове, способни да преодоляват отбраната на руския флот.
Към края на лятото украинците доказаха, че са в състояние да потопят или извадят от строя сериозни руски военно-морски средства и да направят използването на Севастопол нерентабилно за Черноморския флот.
Тези успехи доведоха да сериозни ограничения в мобилността на Русия в Черно море. 
"Функционалното 

поражение на Черноморския флот

 е факт, защото той е принуден да се разпръсне по различни пристанища, от които не може да оказва влияние върху Украйна", заяви Джеймс Хиппи, министър на отбраната на Великобритания.
Като имаме предвид, че пълното освобождаване на Крим е ключова цел за Киев, тези значителни успехи на Украйна трябва да бъдат разглеждани в същия контекст като и други събития в този конфликт, което не успяха да направят голям брой медии.
След като тактически изтласка руския Черноморски флот от Севастопол и едностранно отвори коридор за превозване на зърно в Черно море, Киев постигна поразителен успех, разполагайки само с ограничени военно-морски възможности.
Макар че още е далеч моментът, когато Украйна ще издигне отново знамето си над Крим, през миналата година такъв успех беше немислим.
Ако западните правителства искат да видят повече успехи на бойното поле, добро начало би било да предоставят на Украйна повече ракети с далечен обсег, чрез които Русия и занапред ще бъде лишена от свободата да се придвижва в Крим.
Във всеки случай, западните наблюдатели трябва да престанат да се съсредоточават само върху сухопътната война и да сложат тези забележителни украински постижения в контекста, който те заслужават.
В противен случай, ще бъде много трудно да се аргументира необходимостта от предоставянето на Киев на необходимото му, за да освободи своите територии.
Превод: Faktor.bg