Кагебистката алтернатива за Германия*: как депутати от германския Бундестаг изпълняваха поръчения на ФСБ

Агента на ФСБ Владимир Сергиенко

Агента на ФСБ Владимир Сергиенко

The Insider продължава серията разследвания за това, как офицери от служба V на ФСБ са вербували европейски политици

Съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel

Автори: Майкъл Вайс,  Христо Грозев и Роман Доброхотов

След разкритията за латвийската евродепутатка Татяна Жданок, следва и разследване за крайнодясната „Алтернатива за Германия“, чиито депутати са съгласували с кураторите си от ФСБ текстовете на изказванията си и по тяхно нареждане са завели съдебно дело срещу германското правителство, за да спрат или попречат максимално на военната помощ за Украйна.

И преди сме писали за това, че редица депутати от крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“(АзГ, втората по популярност германска партия с 20-процента рейтинг) активно си е взаимодействала с Кремъл чрез руския политтехнолог от украински произход Владимир Сергиенко, който живее от дълги години в Германия и дори има германско гражданство.

Владимир Сергиенко, представян като политолог е постоянен гост на руските пропагандни телевизионни предавания. 

В кремълските телевизии го канят да коментира теми, свързани с Германия и дори го представят директно като „германски политолог“.

Той с удоволствие дава свобода на фантазията си, когато твърди, че Германия има план за убийството на Зеленски или, че германците изпращат в Украйна „нацистки послания“, изпращайки на ВСУ 88 танка. Едно от най-екзотичните му представяния е, когато се сбива със свой колега, разиграващ ролята на „украински политолог“.

В действителност

 Сергиенко не е безобиден клоун

Както става ясно от e-mail кореспонденцията му той е свръзка и даже куратор, предаващ съобщения и поръчения на депутатите от «Алтернатива за Германия» 

The Insider успя да потвърди, че Сергиенко е агент, завербуван от служба V на ФСБ.
Установихме, че Сергиенко е роден в Лвов и е имал украинско гражданство, но получава гражданство и в Германия, твърдейки, че в Украйна е бил преследван. 
Германските власти не приемат това твърдение, но въпреки това му дават гражданство, доколкото той е живял дълго време в страната.
В началото на 2022 година получава и руско гражданство, което е скрил от германските власти и което, според местните закони, е престъпление.

Формално Сергиенко е помощник на депутата с казахстански произход Евгений Шмид от „Алтернатива за Германия“.

fsb_evgenii_shmid.jpg

Германския депутат Евгений Шмид

Но той е работил и с много други депутати: например, на 6 юни 2023 година Сергиенко довежда в окупирания Крим политика от АзГ и по съвместителство президент на Асоциацията за защита на рускоговорящите в Германия Улрих Ойме. 
За пътуването не е съобщено публично.
Няколко месеца преди това същият Ойме под ръководството на Сергиенко пише писмо до папа Франциск, в което го моли да обърне внимание на „гоненията на християните в Украйна“. 
Преди да бъде изпратено писмото на 12 април 2023 година Сергиенко съгласува черновата му на руски език с московското си ръководство, след което то е публикувано на 14 април.
Дейността на Сергиенко с „Алтернатива за Германия“ е активна и доста ефективна. 
Той, например, успява да постигне това, че парламентарната група на АзГ да подаде иск във Федералния конституционен съд за 

спиране на доставките на танкове за Украйна

Официално АзГ не признава връзката си с Кремъл, но от кореспонденцията става ясно, че те не просто координират действията си с Москва, но и получават директни инструкции за действия, дори с подготвени „опорни точки“, които следват.
Такова поръчение е опитът да бъде спряна военната помощ за Украйна.
Сергиенко получава задачата да обясни на депутатите от АзГ идеята за съдебен иск срещу федералното правителство, да осигури юридическата обосновка, както и финансирането на операцията.
Ето как Сергиенко обяснява на куратора си същността на проекта:
„Работата на правителството ще бъде затруднена. Такава ситуация е печеливша за нас, защото танковете в най-лошия случай ще бъдат изпратени значително по-късно, отколкото е планирано, защото ще бъде наложена съдебна забрана. Ще са необходими: одобрение, медийна подкрепа, финансова осигуровка. Депутат от Бундестага от АзГ ще сключи договор за подготовка на иска. Отделно ще бъде използвана системата за депутатски питания“. 
Едновременно с това Сергиенко организира редица изказвания на депутати от АзГ, които също съгласува с ръководителите си от ФСБ.
Така, например, Сергиенко организира изказване на депутата от Бундестага, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Федералния президиум на АзГ професор Харалд Вайел на сесията на ПАСЕ, където той твърди, че „киевските власти открито преследват енориашите на Украинската православна църква към Московската патриаршия“.
Речта му, естествено, мигновено е тиражирана от кремълските медии.
Същият куратор от ФСБ, който съгласува текстовете, осигурява и парите за Сергиенко.
За организирането на подаването на иска за спирането на танковете за Украйна Сергиенко му пише: 
„Приблизително ще са нужни 25 хиляди евро на месец (ориентировъчно два-три месеца ще продължи разглеждането, още толкова ще продължи на съдебната забрана за доставките). 
Сметка предоставя престижна адвокатска кантора, обединяваща няколко „профилирани“ адвокати. 
Допълнителни разходи за ръководство и наблюдение и представителни разходи (ориентировъчно 10 хиляди евро). Имената и фамилиите на привлечените колеги (депутати от Бундестага) ще ви бъдат предоставени“.
Работата по проекта е успешна: на 5 юли 2023 година парламентарната група на АзГ подава колективен иск. Формалният повод за иска е, че доставката на танковете не е съгласувана с Бундестага, макар, че германските закони не предвиждат такова разрешение.
Досега оставаше неясно, кой е този московски куратор, отбелязан от Сергиенко като „Алексей“, разполагащ едновременно с 4 мобилни телефона (всички, впрочем, регистрирани на подставени лица).

След като проучихме метаданните на тези мобилни номера установихме, че те принадлежат на офицера от девето управление на Департамента по оперативна информация на 

служба V на ФСБ Иля Александрович Вечтомов

Девето управление се занимава с Украйна, и Сергиенко, вероятно, е попаднал в зоната на внимание на тази структура като украински гражданин (руско и германско гражданство той получава едва през 2022 година).

fsb_ilya_veshtomov.jpg

Офицерът от ФСБ Иля Александрович Вечтомов

Телефонните метаданни на Вечтомов показват, че той постоянно е във връзка с десетки други служители на ФСБ, включително началника на Девето управление Владимир Петровски.
37-годишният Иля Вечтомов е роден и израснал в Ижевск, завършил е Ижевския държавен технически университет със специалност „информационна сигурност“.
Разполага с още един паспорт на името Иля Векшин и под това прикритие пътува в много страни, включително Турция и Беларус, където се среща със завербувани украински граждани.
И Сергиенко, и Вечтомов отказаха да коментират публикацията на The Insider.

*Игра на думи с името на крайно дясната и прокремълска партия „Алтернатива за Германия

  Превод: Faktor.bg