Десни партии отново излязоха с декларация срещу АЕЦ "Белене"

Пет формации заявиха, че проектът е ненужен

Пет партии в декларация отново предупредиха, че проектът за АЕЦ "Белене" е неефективен и корупционен, а вместо да строи нови мощности България следва да подобри енергийната си ефективност.

Повод за декларацията на "Да, България", ДСБ / Нова Република, "Зелените", БЗНС и ДЕОС са публикации в медиите за това, че Министерството на енергетиката иска да привлече руската страна като инвеститор. "Готвеното посещение на Путин в България вероятно се очаква да завърши процеса с фанфари", се казва в декларацията на петте формации.

Те изтъкват над 10 аргумента за това, че проектът носи риск за националната сигурност. На първо място е сеизмологичната опасност на площадката, установена в доклад на БАН от 1989-1990 г. Досега данъкоплатците са платили 3 млрд. лв., а страната бе осъдена за милиардни задължения, "договорени от БСП и платени под безхаберния поглед на кабинета на ГЕРБ, който дори не пожела да обжалва тези суми, макар публично да говореха за "гьола Белене", е мнението на политическите формации. Продължаването на проекта ще доведе до нови огромни консултантски разходи, предупреждават те и напомнят, че по независими оценки общата стойност може да достигне 20 млрд. лв.

В декларацията се припомня, че от 2009 г. ДАНС и прокуратурата разследват този корупционен проект, но досега има обвинения за злоупотреба само за 77 млн евро. Няма сериозен анализ, който да показва бъдещ недостиг на електроенергия, през 2016 -2017 г. България използва около 50-60% от инсталираните мощности и пилее най-много ел.енергия в ЕС, аргументират се петте партии.

България няма нужда от ужасно скъпи мегаломански мощности, а от децентрализация на енергийното производство, чрез гъвкави енергийни решения, мощности близо до енергийните потребители, които спестяват загуби по трасето, разходи за пренос и завършване на процеса на либерализация, се казва в декларацията.