Патрашкова проговори за Трактора: Притежаваше дискредитираща информация за лица от най-високите нива на властта, той даде записа за Мишо Бирата

Алексей Петров

Алексей Петров

 Алексей Петров - Трактора, който беше застрелян на 16 август е събирал и притежавал дискредитираща информация за лица от най-високите нива на властта. Това потвърждава в свой текст, озаглавен „Моята истина за Алексей Петров“ главната редакторка на в. "Филтър" Кристина Патрашкова. Тя е създател на вестник „Галерия“, който е стартирал със заем от "Лев корпорация" на Петров и бе свързан с бившия съветник в ДАНС.

Патрашкова разказва, че скандалният запис на телефонния разговор, придобил известност като "Мишо Бирата", между тогавашните премиер и шеф на агенция "Митници" Бойко Борисов и Ваньо Танов, е бил

изпратен на в. „Галерия“ от Алексей Петров

Той бе публикуван през януари 2011 година. В разпространения телефонен разговор се чува как Борисов нарежда на Танов да изтегли митническите инспектори от пивоварната фабрика на Михаил Михов "Леденика" в Мездра. Тогава тя е работела с отнет лиценз заради констатирани нарушения. Борисов се обяснява, че  бил поел ангажимент пред тогавашния президент Георги Първанов.

От записа става ясно, че Борисов е слагал чадър и е настоявал до се спре акция срещу собственика на бирената фабрика "Леденика" Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. 

„Когато чухме разговора, онемяхме. Дадохме си сметка, че ако той бъде разпространен, правителството ще падне. Дачков(зам. главен редактор тогава на „Галерия“, б.р.) дори се обади късно вечерта по телефона на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и даже на Бойко Борисов. Обясняваше неясно, че нещо ще се случи на следващия ден. Борисов и Велчев бяха напълно шокирани. Никой от тях нищо не разбра. Борис Велчев дори покани Дачков да пият кафе на следващия ден. Явор обясни, че ще бъде зает", обяснява Патрашкова. Тя признава още, че "с Явор Дачков скоро разбрахме, че записът ни е бил пратен от Алексей Петров", но не получили от него повече подробности.

Компрометиращият запис е получен около година след задържането на Трактора в операция "Октопод", обявена тогава от вътрешния министър Цветан Цветанов като една от най-големите акции срещу  тежката организираната престъпност. 

Кристина Патрашкова повдига завесата и за друг скандален инцидент взрива пред "Галерия". Същия ден в България пристига комисия на ЕК. Инцидентът става малко след оповестяването на разговорите за Мишо Бирата. "Интересното е, че бомбата избухна на датата, когато беше задържан Алексей Петров преди година. Извършителите и поръчителите не станаха ясни. По-късно Алексей Петров избягваше да коментира този факт. Не положи усилия като специалист по тероризъм да направи собствено разследване на случая", спомня си днес Патрашкова, намеквайки за негова връзка с взрива.

Кристина Патрашкова потвърждава още, че Алексей Петров е имал

явно желание да влияе в политиката

Тя припомня, че през последните месеци "сякаш за да напомни за себе си, започна да се изказва по политически въпроси. Съзнателно тиражира версията, че е особено близък с бащата на Кирил Петков, Петко Петков. Може би неслучайно в медиите се появи негова снимка, на която разговаря с Борисов. Беше особено активен след атентата срещу Иван Гешев".
"У мнозина се зароди впечатлението, че той отново става фактор в държавата. Заговори се дори, че е бащата на сглобката между ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Тръгнаха слухове, че е организирал срещи на Борисов и Кирил Петков в манастир край София.
Трудно е да се прецени доколко е играл важна роля в тези процеси. Няма обаче никакво съмнение, че желанието му да се върне в службите бе негова фиксидея. Защото само по този начин би възкръснал от гражданската смърт. Точно затова и толкова държеше до бъде представян като преподавател по национална сигурност в Пловдивския университет", обяснява главният редактор на в. „Филтър“.

 Тя разкрива и други важни черти от характера на разстреляната барета: "Навикът му бе да вика мнозина по едно и също време [в ресторант "Делвите"]. Всеки стоеше на отделна маса, а той обикаляше между тях и говореше поотделно с всеки. Видимо имаше нужда да върне самочувствието си отпреди ареста, че е човек, който може да решава всякакви проблеми, да подхваща нови бизнеси, да дърпа конци."
Патрашкова хвърля светлина и върху психологическия образ на доц. Петров: "Завършва милиционерското училище навремето, чиито възпитаници не се славеха с интелектуален капацитет. Затова и когато постъпва в службите, моли за разрешение, за да следва задочно икономика в УНСС. Както се

гордееше, че е постигнал изключително много въпреки произхода си, тъкмо той му създаваше някакъв комплекс

Може би и затова бе крайно амбициозен."
Полицейската операция "Октопод" при която Петров бе публично арестуван на 10 февруари 2010 г. Нанася тежки следи на кариерата и публичния му образ. Показният арест продължава да тегне на имиджа му, славата му в бизнес средите трудно можеше да бъде наречена положителна, обяснява Патрашкова. Така вероятно е стигнал до идеята, че „завръщането му във властта не може да стане с избори и масово одобрение. А чрез връзка с определени влиятелни среди, които да го реабилитират. (...) Имаше близки, но и много врагове. Вярваше, че може да се пребори с всеки от тях. Те го опровергаха.", пише още Патрашкова.

Тя разкрива още, че бившата барета не е финансирал вестник „Галерия“, а заемът бил върнат. Медията го е защитавала по време на делото "Октопод", но Петров  започнал да се меси в редакционната политика преди около две години и затова тя и екипът напуснали и създали ново издание.