Политолог: Президентът играе опасна игра, засега печеливша

Радев звучи на езика и на двете опозиции - червената и извънпарламентарната фейсбук либерална опозиция, която пълни улиците, заяви Първан Симеонов

Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев

Политологът Първан Симеонов коментира пред БНТ последните проучвания на "Галъп" за нивото на доверие в президентската институция. Той се фокусира върху посланията, които излъчва сегашният президент Румен Радев, една година след встъпването му като държавен глава. 

"Румен Радев се води от инстинкта, от естествената интуиция да се противопостави на управленския модел. Слушах много внимателно новогодишната му реч - той каза две скандално ярки неща, които бяха неглижирани. Президентът каза: И през тази година нищо не постигнахме на тема справедливост, и второто: През следващата година демокрацията ще бъде в опасност. С това той зазвуча точно на езика на либералите - по инстинкт се опитва да звучи на езика и на двете опозиции - на червената и на извънпарламентарната фейсбук либерална опозиция, която пълни улиците. Това обаче е и печеливша, но и опасна игра, защото, ако не го правиш внимателно, веднага ще ти кажат: ти вече не си президент, ти заемаш страна. Засега е ОК, ще видим следващите години", посочи Симеонов.