Отмениха присъдата на Анита Мейзер

Анита Мейзер

Анита Мейзер

Защитата на Мейзер иска да докаже, че тя не е предлагала подкуп

Отмениха присъдата на Анита Мейзер, като варненският апелативен съд връща делото на първа инстанция. Магистратите посочват, че е допуснато процесуално нарушение в хода на съдебното производство.

В началото на процеса майката на жертвата е поискала да бъде конституирана като частен обвинител и ищец. На заседанието от 22 декември миналата година обаче окръжните магистрати дали ход на делото без тя да присъства в залата, въпреки, че за отсъствието ѝ е бил представен болничен лист от здравно заведение.

Така с действията си съдът е игнорирал основното право на Димова лично да участва в първоинстанционното съдебно производство като частен обвинител и граждански ищец, което според Варненския апелативен съд представлява „неотстранимо в тази инстанция съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните и обуславя необходимост от повторно разглеждане на делото в първоинстанционния съд, при съблюдаване правата на всички страни в съдебното производство“. Защитата на Мейзер иска да докаже, че тя не е предлагала подкуп и така да отпадне едното обвинение, а близките на жертвата да докажат, че в действията на Мейзер е имало умисъл.