Отец Иван от Сливен започва гладна стачка след решението на Св. Синод

Отец Иван от Сливен започва гладна стачка заради решението на Светия синод да касира избора на нов Сливенски митрополит и да не приеме за легитимни резултатите от проведеното гласуване на първия тур .

Протестът е безсрочен, а духовникът напълно се отказва от храна и вода. Отец Иван е пред Сливенската митрополия. Говори седнал заради липсата на сили.

„Добре се чувствам. Често съм гладувал. Не е проблем. Изкара ме моето несъгласие с днешната политика на Светия синод, с отношението на митрополитите към свещенството и редовите християни. Аз съм от 30 години свещеник. Дълго са трупани несъответствия с това какво трябва да бъде християнинът и как да изглежда. Църквата се е превърнала в етикет на това, което трябва – празен лозунг, който не важи за нея“, добави отец Иван, цитиран от Би Ти Ви.


„Мисля, че дядо Йоан ще бъде новият патриарх. Дядо Николай даде назад и ще остане „сиви кардинал“. В Светия синод са се обединили за това решение. Днес ще има решение и какво мен да ме правят. Аз съм им трън в петата. Трябва да го изкарат. Ясно им е, че аз няма да отстъпя. На мен ми е ясно, че те не могат и няма да направят заден ход“, обясни свещеникът.