На 21 април през далечната 1884 година възрожденецът Васил Друмев е ръкоположен за митрополит на Търновска епархия.

Приел монашеското име Климент, отдал живота са на българското просвещение, той става един от водачите на Консервативната партия и два пъти министър-председател на следосвобожденска България. Дълбоко свързан с българската история, литература и театър, Друмев е автор на първата българска повест и първата българска драма с оригинален сюжет.

Васил Друмев е роден в Шумен около 1840 година. Съдбата го среща с възрожденските учители Сава Доброплодни и Сава Филаретов, които запалват у любознателния младеж любовта към историята, литературата, театъра. През 1856 г. Васил Друмев е вече помощник-учител, а две години по-късно получава стипендия и заминава за Одеса, за да учи в Одеската семинария. През лятото на същата година се запознава с Георги Раковски, който му оказва влияние с патриотичните си идеи. В Одеса Друмев създава първите си стихове, после пише повестта „Нещастна фамилия“ - първата на български език. През 1862 г. участва в създадената от Раковски Първа българска легия в Белград, където се запознава с Васил Левски и Стефан Караджа.

Следващите години са повратни в живота на будния младеж, който се отдава на просветителството. Завръща се в родината си и през 1865 година и тук завършва семинарията. Богословското си образование продължава в Духовната академия в Киев. През 1869 година отива в Галац (Румъния), а след това в Браила, където е учител и директор на българското училище до 1873 година. Заедно с Васил Стоянов, Марин Дринов и други през 1869 година основава Българското книжовно дружество, в което е заместник-председател. Тук той обнародва и „Мати Болгария“, препечатва „Житие и страдания грешнаго Софрония“ с интересен предговор и бележки.

През 1873 г. е ръкоположен в Тулча за йеродякон под името Климент, като от следващата година е епископ Браницки, отговорен за добруджанската част на Доростоло-Червенската епархия, ръководена от митрополит Григорий. През Руско-турската война (1877-1878) Климент спасява Русе от унищожение, а българското население – от клане. През 1878 г., след Освобождението, става ректор на Петропавловската семинария край Лясковец и остава на този пост до 1884 година.

След Освобождението Климент Браницки се включва активно в политическия живот като един от водачите на Консервативната партия. Оглавява второто правителство на България от декември 1879 година до април 1880 година. През 1884 г. за кратко управлява Софийската епархия, след което на 21 април същата година става митрополит на Търновската епархия. През август 1886 г. Климент Търновски е министър-председател в кабинета, съставен след проруския преврат срещу княз Александър I. Заради проруските си възгледи през 1893 г. е заточен в Петропавловския и Гложенския манастир. След падането на правителството на Стефан Стамболов през 1894 г. е освободен и на следващата година участва в делегацията, договорила признаването на княз Фердинанд от Русия.

Климент Търновски умира на 23 юли (10 юли стар стил) 1901 година в София.

6 Коментар(и)

 • Захарий Стоянов, „Кой?”, 1886

  Захарий Стоянов, „Кой?”, 1886(22 April 2017 - 07:04)

  Отговор

  3. „Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, ЕДИН РАЗВРАТЕН ДО В ЧЕРНАТА СИ ДУША КАЛУГЕР излиза дьрзостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита МРЪСНИЯ КАЛУГЕР, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия. Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. ЗАЩО МОСКОВЦИТЕ НЕ СА ДЕСЕТ ИЛИ ПЕТДЕСЕТ МИЛИОНА? КОЛКО ЛЮБЕЗНО ЩЕ СИ РЕШИМ И НАРЕДИМ АЛАДЖАКА!…” * МРЪСНИЯ РАЗВРАТЕН КАЛУГЕР – митрополит Климент (Васил Друмев)

 • Захарий Стоянов, „Кой?”, 1886

  Захарий Стоянов, „Кой?”, 1886(22 April 2017 - 07:04)

  Отговор

  2. „ДА БЪДЕ ПРОКЛЕТА ОНАЯ МИНУТА, КОГАТО Е СТЪПИЛ РУСКИ КРАК В НАШАТА ЗЕМЯ, КОГАТО СЕ Е ПРОИЗНЕСЛА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДУМАТА ОСВОБОДИТЕЛКА И ПОКРОВИТЕЛКА! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите … псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!”

 • Захарий Стоянов, „Кой?”, 1886

  Захарий Стоянов, „Кой?”, 1886(22 April 2017 - 07:04)

  Отговор

  1. „Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница?... Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин - Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, обяви за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете" - Русия, нашата фатална освободителка…”

 • Иман

  Иман(21 April 2017 - 18:04)

  Отговор

  Да обявиш Васил Друмев за възрожденец, а да си замълчиш, че е отявлен предател и руски шпионин, е върхът на хибридната същност на сйта "Фактор"! Не, че това до сега беше някаква особена тайна!

 • Прави ми впечатление.

  Прави ми впечатление.(21 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Между редовете " читателят може да се сети , че не е случайно МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ, два пъти да е Премиер, и че вторият път е за личните му заслуги ЗА ДЕТРОНИРАНЕТО на княз Батемберг.

 • Прави ми впечатление...

  Прави ми впечатление...(21 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Фактор.бг отбелязва годишнини предимно на московски мекерета, придружени с тюрлю-гювечи, от които "все пак", да оставим настрана българофобията им ,защото по- важно е русофилството, защото за къде е малка България ако не е Матушка Русия на която трябва винаги за всичко да сме и благодарни .И за нещастията ,които ни причинява, защото те са добрини, с които Бог ни праща изпитания, за да провери любовта ни към Русия... Между България и Русия, ВИНАГИ е имало по силна от официалната паралелна дипломация-ПРАВОСЛАВНАТА. Не само сегашния ДС Синод -филиал на КГБ. " Между редовете " читателят може да се сети , че не е случайно два пъти да е Премиер, и че вторият път е за личните му заслуги на княз Батемберг. Но Фактор дълбоко е скрил най- пъкленото му дело. Бесен от Съединението, руският Цар "Освободител" насъсква Сърбия, да нападне България и същевременно Руският консул и митрополит Климент излизат с прокламация, в смисъл, че България вече не съществува и за нейно добро е да стане Задунайска губерния... И даже Фактор няма никаква вина след като все още продължава руският прочит на Българската история от историците от БАН и МОН- вековни московски шпионски централи!...

Оставете коментарОбнови