​Горят Петлешков между три огъня, а той проронва: "Сам съм, други няма!"

"Сам съм, други няма!" С тези последни думи издъхва убитият от турците на днешния ден преди 138 години апостол на Априлското въстание Васил Петлешков.

Петлешков е роден на 1 януари 1845 година в Брацигово. Фамилията му произхожда от костурските села Орешец, Слимница и Омотско. Израства в Брацигово, работи като аптекар и се занимава с търговия, и същевременно е активен участник в обществения живот на града. През 1873 г.

Петлешков завършва в Цариград „стодневни“ курсове за аптекар. Под негово ръководство през 1874 г. е създадено читалище ”Тръндафил”, на което той е председател.

В началото на 1876 г. е избран за председател на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски. Началото на Априлското въстание заварва Петлешков в Панагюрище, но той веднага се връща в Брацигово, за да организира въстанието там и в околните села.

Местни чорбаджии предават Васил Петлешков на турците след разгрома на въстанието. Апостолът е измъчван жестоко, горен е жив между три огъня, за да издаде другарите си. Издъхва на днешния ден в покрайнините на Брацигово, на път за разпит в Пловдив.