​Червеното джудже Станишев не може да сътвори дори истински Уотъргейт

В историята събитията се повтарят с някаква странна логика. Вече година страната ни гори от български Уотъргейт. Непрекъснато на порции се вадят флашки, записи, скандални документи и разкрития от кухнята на властта. Скандалите избухват като вулкани, а после изхвърлената от тях помия застива в съзнанието на обществото. Точно преди 41 години, на 30 април 1973 г. Ричард Никсън, героят на истинския Уотъргейт, излиза пред нацията и поема отговорност за аферата с подслушвания на американски политици.

Аферата Уотъргейт е свързана с незаконни действия на Комитета на Републиканската партия по време на избирателната президентска кампания през 1972 г. в САЩ .

Обществено достояние става фактът, че представители на щаба на кандидата за президент и действащ към същия период президент на САЩ Ричард Никсън се опитват да монтират подслушвателно устройство в щабквартирата на Демократическата партия в отел „Уотъргейт” във Вашингтон. Конгресът на САЩ открива процедура на импийчмънт на избрания за втори мандат президент Ричард Никсън във връзка с тази афера.

Ричард Никсън не успява да докаже убедително, че няма нищо общо с разкритията, и подава оставка като президент през август 1974. Постъпката му остава прецедент в американската политическа история. Тя е оценена и Конгреса на САЩ приема закон, с който прекратява разследването на делото и се забранява Никсън да бъде обект на разследване.

От една година аферата с бюлетините в Костинброд и списъкът с подслушвани незаконно от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов политици и държавници са основни теми в обществото. Внушенията на Сергей Станишев и Лютви Местан, че ГЕРБ злоупотребяват с власт изкривиха изборния резултат от 12 май миналата година и доведоха на власт мафиотското правителство на Пламен Орешарски. За една година държавното обвинение се провали в опитите си да докаже, че ГЕРБ са автори на аферата с бюлетините, както и че са подслушвали незаконно. Напротив излязоха доказателства, че и двата скандала са черен пиар, изигран по опорните точки на Моника Станишева срещу Борисов и партията му.

Но до днес нито Сергей Станишев, нито представители на прокуратурата, които угодно бяха използвани в акцията събраха сили да се извинят на обществото, че са го манипулирали. На изборите на 25 май обаче българите имат шанс да преосмислят тази манипулация да да накажат измамниците

А инак, за разлика от Вашингтонския хотел „Уотъргейт” родната прокуратура на този етап няма шанс да се превърне в символ на българската демокрация.