​Щеше ли Коперник да е еретик, ако теориите му зависеха от Орешарски, Станишев и Местан

Гаржданските протести срещу олигархията, мафията и задкулсието, срещу, монополите и провалената държава кореспондират с две интересни исторически събития.

Те са случили на днешния ден назад във времето. Чрез тях можем да направим правилния прочит на случващото се в България.

През 1616 г. комисия от римокатолически теолози определя идеята на Николай Коперник за хелиоцентричната система като „безсмислена, абсурдна, и официално еретична, тъй като отявлено противоречи на Светото писание…“.

398 г. по-късно улицата, тоест, народът иска смяна на политическата система, прекъсване на пъпната връв между организираната престъпност и държавата, край на олигарсите, а кукловодите да свалят маските и да видим лицата им. За политическите върхушки на БСП, ДПС и Атака, за правителството от наемници тези призиви звучат подобно на ерес, а властта смята гражданите за луди и лумпени.

Точно така е изглеждал и Коперник в очите на инквизицията, но сега никой не се съмнява, че всичко се върти около Слънцето, а не около Орешарски, Местан, Станишев.

На днешният 24 февруари, но през 1848 г. излиза "Манифест на комунистическата партия", написана от Карл Маркс и Фридрих Енгелс. В неговата мъртва сянка премина целият 20-и век, а в заблудите от него продължават да живеят народи и сега.

Един стар виц от годините на Тодор Живков обясняваше защо имало разлика между социалистическия и капиталистическия свят. На социалистическите страни Маркс и Енгелс завещали „Манифеста”, а на капиталистическите „Капитала”.

Извън иронията и в 21-и века утопиите са също така смъртоносно опасни, дори и когато са на сън. В България обаче те продължават да са част от реалността, защото само така политическата мафия може да продължава да държи в зависимости и подчинение масите.