Огнян Герджиков: За лобита по избора на изтребител разбрах след като вече не бях служебен премиер

Тези, които подкрепят протестите на еколозите за Пирин, нямат чисти помисли, посочи още бившият служебен премиер

Огнян Герджиков

Огнян Герджиков

По-различен президент, най-малкото с професията – военен, дисциплиниран и отговорен човек. Той  един добър избор на президент. Тази кратка оценка направи на държавния глава Румен Радев бившият служебен премиер Огнян Герджиков, посочен именно от Радев.

Ние не можем да бъдем предирчиви към президента, защото няма лостовете на управление. Но Радев бие камбаната там, където има проблеми, и това не е малко, уточни Герджиков. 

Що се отнася до позицията на държавния гава по отношение на антикурпционния закон, според него президентът има известно право – че не гарантират до известна степен някои процеси и това позволява той да се използва като бухалка, в полза на управляващите.

Като юрист той счита за нормално да има напрежение между властите и институциите, защото това е част от демокрацията, така се случват нещата в една нормална демокрация.

Огнян Герджиков изрази и своята позиция по отношение на протести за Пирин.

Следя този казус, но споделям, че има зелен рекет и той е подсказван отвън, от държави, където има развит туризъм. България се самоспъна в развитието на зимните курорти – например Витоша, която може да бъде развита като една прекрасна спортна структура. Тези, които водят протестите на еколозите, нямат чисти помисли, така мисля, това е моето усещане.

По отношение на горещата тема за корупцията, бившият служебен премиер смята, че на всеки е ясно,  че стават нередни неща в държавата, но една битка трябва перманентно да се води и има органи, които е добре да си вършат работата.

Като бивш служебен премиер Герджиков обясни и ситуацията около избора на изтребителите „Грипен“.

Не зная как ще се развие историята с „Грипен“-ите – след като имаше процедура, след като имаше комисия и бяха посочени правилата, по която бе направена класацията, беше нормално в сроковете да валидираме решението на комисията. Това беше нормално да бъде направено от нашия служебен кабинет. Но аз видях лобитата след като се разпусна кабинета, не мога да ги коментирам. Но съм любопитен как ще се развие този казус със самолетите, който в момента е в спрян.

На финала на интервюто Огнян Герджиков коментира и своите ангажименти сега. Той посочи, че активно се занивама с професията, която упражнява, редактира голяма книга с юридическа тематика, работи по един европейски проект, преподава, в издателска къща „Труд и право“ е консултант, помага и в Законаделния съвет към президентството.