Плевнелиев предложи Велчев за конституционен съдия

Президентът Росен Плевнелиев предложи главния прокурор за член на Конституционния съд. Малко по-по-рано обаче обвинител номер едно в държавата се кълнеше, че не знае за номинацията си.

На въпрос за членовете на КС главният прокурор заяви, че президентът още не е направил официално нито една номинация и би било несериозно да се коментира темата преди това да се е случило.

По-късно днес обаче стана ясно, че именно Борис Велчев е номинацията на президентът Росен Плевнелиев за член на Конституционния съд. Официалните мотиви трябва да бъдат публикувани по-късно на сайта на президентската институция.

Борис Велчев кара последните месеци от мандата си в прокуратурата. Той трябва да напусне поста през февруари следващата година, но заради номинацията това ще се случи по-рано. 

По същия начин беше прекратен по-рано мандатът на Константин Пенчев като председател на Върховния административен съд, след като бе избран за национален омбудсман.

Изслушването на кандидатите за конституционни съдии в правната комисия ще бъде на 24 октомври, а гласуването в пленарната зала ще бъде седмица по-късно, на 31 октомври. Faktor.bg припомня, че това не е първият главен прокурор, на когото президент му намира сладък пост след приключване на мандата му. Предшественикът на Велчев - Никола Филчев, беше възнаграден от президент Георги Първанов, който го го прати посланик в Катар.

Преди днешното заседание на ВСС пък Борис Велчев заяви, че е разочарован от развръзката по делото САПАРД и добави, че прокуратурата ще изготви протест срещу оправдателната присъда, след обстойно разглеждане на всички данни, получени от анализа. Припомняме, миналия месец Марио Николов, Людмил Стойков и още няколко души бяха оправдани от Софийския апелативен съд по обвинението, че са изпрали близо 7 и половина милиона евро, източени от програма САПАРД.

Главният прокурор се разграничи от направеното преди няколко дни изявление на прокурор Манчев по същото дело и допълни, че всеки трябва да носи отговорност за думите си. По повод присъдата той коментира: „Каквото решение вземат колегите, то ще е суверенно и аз ще го подкрепя".

Велчев отказа да коментира изказването на своя заместник - прокурор Тонева по делото на Марио Николов поради личното естество на думите й. Припомняме, зам.-главният прокурор Галина Тонева не изключи възможността прокуратурата да е допуснала грешка по делото САПАРД. Със същата степен на вероятност прокурор Тонева не изключи обаче оправдателните присъди да са и заради нови доказателства, събрани от втората съдебна инстанция.