Новите конституционни съдии положиха клетва

Според Плевнелиев всеки един от четиримата е допринесъл за българската държавност

Четиримата нови конституционни съдии встъпиха официално в длъжност, след като положиха клетва на церемония в Конституционния съд.

В съдийското попълнение са бившият омудсман Константин Пенчев, избран от квотата на парламента по предложение на ГЕРБ, бившият зам.-председател на Върховния касационен съд Таня Райкова, избрана от квотата на върховните съдии, проф. Мариана Карагьозова и бившият премиер Филип Димитров, които бяха посочени от президента Росен Плевнелиев. Те заемат мястото на Красен Стойчев, Благовест Пунев, Пламен Киров и председателя на Конституционния съд Димитър Токушев, чийто деветгодишен мандат изтече.

Предстои новият състав на Конституционния съд да избере свой председател.

Церемонията, на която присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Колев, беше ръководена от проф. Димитър Токушев.

След полагането на клетвата от новоназначените членове държавният глава отбеляза пред медиите, че цялото общество е дало оценка за тях. Според Плевнелиев всеки един от четиримата е допринесъл за българската държавност и ще подкрепи предстоящите усилия за реформа, включително и конституционна.