МВР: Сигурността на изборите е гарантирана

Общо 14 000 служители ще участват в охраната на изборите в неделя

Взети са всички мерки и е създадена организация за справяне с напрежението на част от граничните пунктове, увериха от МВР на пресконференция днес.

Министерството обаче не даде подробна информация за методите си на работа, само съобщи, че е в готовност да изпрати допълнителни сили по границите, ако се наложи, съобщава БНТ.

Общо 14 000 служители ще участват в охраната на изборите в неделя. Ще бъде зает целият състав на министерството, включително служители на пожарната, гранична полиция и отдела за борба с организираната престъпност.

Изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Георги Арабаджиев заяви, че са взети всички необходими мерки за сигурността на изборния процес. МВР обеща да се справи и с напрежението по границите.

"По отношение на сигурността се грижим и ви уверяваме, че мерките, които сме предприели, са достатъчно адекватни, за да не допуснем нагнетяване на настроенията" уточни той.

Арабаджиев съобщи, че са издавани предупредителни протоколи и актове за административни нарушения на политически партии заради блокиране на границата с Турция. Отказа обаче за поясни кога, както и кои партии става въпрос.

Гражданите, които по някаква причина не разполагат с лична карта, ще могат да получат удостоверение, даващо право на глас, във всяко звено "Документи за самоличност". Звената ще работят и в събота, и в неделя, докато има желаещи да гласуват.