Замразяват заплатите в МВР

Заплатите на служителите в МВР няма да бъдат увеличавани, защото няма пари. Това обяви председателят на протестиращия синдикат Валентин Попов, цитиран от БНТ, след среща с представители на МВР.

На срещата са му връчили писмо, с което го уведомяват, че МВР прекратява отношения със синдикалната федерация на служителите в системата.

По време на преговорите ръководството на министерството е предложило от 1 януари 2013 г. да бъде увеличен порционът на служителите с 60 лв. За това били заделени около 40 млн. лв. Конкретно за увеличение на заплатите по време на срещата е била посочена 2015 г., без обаче да бъдат поемани никакви ангажименти.

Представителите на синдикалната федерация обявиха, че предложените условия едва ли ще задоволят полицейските служители и не изключиха нови протести на полицаи.

През септември премиерът Бойко Борисов заяви, че би повишил заплатите в МВР при първа възможност, но това "не може да стане сега".

Първо искам да подобрим материалната база на МВР, а след това да мислим за заплатите, каза още Борисов.

В началото на октомври вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че служителите на МВР, които работят на смени, ще получат средно 40 лв. към заплатата си под формата на ваучери за храна.