Всеки българин с 30 000 лева богатство

Средно 31 100 лв. е богатството на всеки българин. Сумата включва пари на депозит, в акции, средства за втора пенсия и застраховка "Живот", както и стойността на имотите.

Изчисления на "24 часа" на база данни на УниКредит Булбанк, показват, че общото нетно богатство на домакинствата у нас към края на 2012 г. възлиза на 229 млрд. лв. В него се включват жилища и финанси. То не се е променило в сравнение с миналата година. Въпреки това за второ поредно тримесечие се отчита ръст, защото финансовите активи растат по-бързо от спада в цените на жилищата, обясниха експертите на банката.

Финансовото богатство на българите е нараснало с 12% на годишна база. Размерът му се оценява на 41,8 млрд. лв. към края на юни 2012 г.

Увеличаването на финансовите активи с около 945 млн. лв. през второто тримесечие се е дължало основно на ръст в депозитите. Спестяванията в банки набъбнали с 14% за 1 г. до 32,4 млрд. лв.

Парите в пенсионните фондове се увеличили със 196 млн. лв. през второто тримесечие благодарение на задължителните вноски и са достигнали малко над 5 млрд. лв. Повишение е имало и при животозастраховките.

Намалели са обаче вложенията в акции и в дружествата със специална инвестиционна цел. (Подробности виж в таблицата.)

Докато финансовото богатство се ускорява, задълженията на домакинствата спадат, отчитат анализаторите на УниКредит Булбанк. Така коефициентът, измерващ нивата на задлъжнялост (дълг спрямо финансови активи) е намалял до 49%. Дългът на българите е спаднал с 1,3% на годишна база до 20,5 млрд. лв. Темповете на спад са се ускорили още повече през второто тримесечие спрямо предходните. За година задълженията им са се стопили с 270 млн. лв.

С 0,5% е намалял общият обем на ипотечните на годишна база до малко над 9,3 млрд. лв. Изтеглените ипотечни заеми само от небанкови финансови институции са се свили с 12% до 566 млн. лв. С близо 27 млн. лв. по-малко са кредитите с ипотеки от банки за последната година. Размерът им се равнява на 8,8 млрд. лв.

Продължили са да намаляват потребителските кредити. Тези, получени от банки, са се понижили с 2% за година до 7,4 млрд. лв.

С 14 млн. лв. по-малко са отпуснатите потребителските заеми от небанкови финансови институции през второто спрямо първото тримесечие на годината. Общият им размер се оценява на 838,3 млн. лв.

Българинът е ползвал по-малко овърдафти, както и стоки на лизинг. Лек ръст е отчетен при кредитите за селското стопанство, обучение и др.