Внимание: Опасни стоки ни дебнат в магазините

Различни стоки, произведени къде ли не и внесени от понякога незнайни търговци за продажба в нашите магазини, може да се окажат опасни за здравето ни, алармират от Комисията за защита на потребителите. 

Положението става още по-лошо, когато купуваме нещо за деца, подмамени от ниските цени или атрактивните на вид дрехи, обувки или играчки. Те по-лесно могат да пострадат от недобре направена, ушита или конструирана дреха, от неудобни обувки или играчки ментета. Така че повече внимание никога не е излишно, когато пазаруваме по магазините.

1. Детски дрехи. От Комисията за защитна на потребителите са открили повече от 12 такива случая само в последните два месеца. Гащиризони, полички, бермуди, комплекти от две части- всички те носят риск от задушаване или нараняване на детето. Експертите предупреждават внимателно да четем етикетите и при съмнение ,че не са оригиналните или при необяснимо ниска цена да се отказваме от покупка.

2. Малотрайни колбаси. При горещините, които се настаниха трайно у нас, покупката на каквото и да е месо с кратък срок на годност е риск. Малотрайните колбаси се съхраняват при температура от 0 до + 4 градуса по Целзий до 7 дни от датата на производство. Ако приемем, че за транспорт и покупка са отишли 2-3 дни, значи в домашни условия съхранението не бива да е повече от 3 дни. При първото дори леко почерняване външно дори и неизтекъл срок трябва да бъдат или термично обработени или директно изхвърлени. Охладеното месо също не бива да се съхранява повече от два-три дни в хладилник, без да е преминало термична обработка.

3. Инструменти. Голяма част от електрическите инструменти, които се продават у нас са произведени в Китай. Но има китайски и китайски инструменти, някои са достатъчно качествени, за да ги използваме дълго време, други се повреждат още при първото им пускане в действие. Особено опасни са различните видове флексове - ако нещо се повреди по време на работа, може да се стигне до тежки наранявания от бързо въртящият се диск.

4. Помощни средства за домакинството. Тук влизат основно два вида опасни стоки – стълби и дъски за гладене. Поради сравнително високата си цена – в някои варианти над 200 лева- стълбите са често предпочитани за имитация, която невинаги е успешна. От КЗП са открили в нашите магазини такава стълба, опасността от падане при използването на която е висока. Евтините дъски за гладене пък са доста неустойчиви и при малко по-силно натискане на ютията могат да бъдат съборени. Това е особено опасно при силно нагрята ютия, предупреждават експертите.

5. Препарати за почистване. В състава на повечето от продаваните у нас препарати има опасни съставки и понякога дори в сравнително познати и стабилни марки могат да се срещнат тези съставки в концентрация, по-голяма от нормалната. Такъв проблем имаше преди месец с един от много рекламираните и купувани препарати за почистване на плотове, фаянс и съдове- концентрацията на амоняк беше осезаемо по-висока и се усещаше при употреба.

{fcomment}