Властта не си плаща боклука, Цветанов е най-големият борчлия

Най-богатото МВР иска допълнително18 млн. лв.

Властта "забравя" да си плаща таксите към общините за боклука, който изхвърля. Това показва справка на финансовото министерство. 9 от всички 16 ведомства попадат в позорния списък с борчове от над 11 млн. лв. към общините. Дълговете са натрупани от началото на годината до август, а версията продължава да набъбва. Сред институциите на властта най-сериозни дългове има МВР. Хората на Цветан Цветанов не са платили общо 3,365 млн. лв. От силото ведомство коментираха, че всички са в отпуск и няма кой да даде справка за дълговете. 

Въпреки рекордния си бюджет от близо 1 млрд. лв., допълнителните приходи от охранителна дейност и многобройните дарения МВР пак е закъсало за пари. Това става ясно от проект за постановление на Министерския съвет, с което министър Цветан Цветанов за пореден път иска допълнителни средства за запушване на дупки в многократно превишения бюджет на ведомството му. От предложението на Цветанов е видно, че въпреки допълнителните финансови инжекции ведомството отново не успява да покрива текущите си разходи.

Оправдание за искането е погасяване на просрочени задължения за текуща издръжка. В доклада на Цветанов се пояснява, че средствата ще са за "горива и смазочни материали, телекомуникационни и пощенски услуги, горива за отопление, разходи за експертизи, поети ангажименти по сключени договори за униформено облекло на служителите, електроенергия, топлоенергия, вода и др." Вицепремиерът подчертава, че с отпускането на парите ще се "преустанови начисляването на лихви и неустойки по тях и ще се осигурят регулярни доставки по сключените договори". "Изпълнението на постановлението не е в рамките на одобрените разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г. и ще доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет", пише вицепремиерът, който управлява най-богатото министерство у нас.

В доклада не е записано към кои фирми са задълженията на МВР, но Цветанов и друг път е прибягвал до същите причини да иска допълнително пари. В началото на декември миналата година например кабинетът пак даде за стари дългове 6.5 млн. лв., пак с оправданието да не се трупат лихви. Месец по-рано ведомството получи други 6 млн. лв., които отидоха за гориво за отопление на домовете за бежанци в Бусманци и Любимец, както и за бензин на пожарникарски и полицейски коли. През 2011 г. бяха дадени и 15 млн. лв. за стари задължения към различни доставчици, както и да се купи техника за отряда за борба с тероризма и за ново звено, работещо по престъпления, подсъдни на Специализирания наказателен съд. Благодарение на тези допълнителни средства Цветанов успя да счупи рекорда на тройната коалиция от далеч по-богатата 2007 г., като изхарчи 1 млрд. и 90 млн. лв. срещу 1 млрд. и 55 млн. за 2007 г. За тази година разходите на МВР са разчетени на 999 млн. лв. С последното искане те за пореден път ще надхвърлят 1 млрд. лв.

Републиканският бюджет обаче не е единственият източник на допълнителни приходи за МВР. Както "Сега" многократно е писал, това е най-даряваното ведомство. Въпреки критиките на Брюксел към тази порочна практика до средата на годината министерството е приело подаръци за над 4 млн. лв. Скандалът с даренията се разрази след разследване на "Сега" от миналата година. От него стана ясно, че МВР получава пари, бензин, коли и други вещи и от лица и фирми, които проверява или разследва. Вътрешният министър дълго се дърпа да отмени този вид спонсорство, през септември м.г. най-сетне издаде заповед за спирането на даренията от частни физически и юридически лица, но пък остави възможността подаръци на полицията да правят общини и държавни фирми.

Така в най-голям дарител се превърна търговското дружество на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги", което произвежда регистрационните табели за автомобили. Отделно от тези приходи вътрешното ведомство продължава да прибира и солидни суми от охранителна дейност. През последните две години само от охрана на различни обекти МВР е прибрало 106.5 млн. лв.

Според отчета на разходите до средата на годината министерството е похарчило 368 172 332 лв. за заплати и осигуровки на служителите си. Отделно от това са платени 783 290 лв. като ДМС-та. В тази сума влизат 37 642 лв. за награди, 192 606 лв. за работа по клинични пътеки на служителите в медицинския институт на МВР, както и 552 042 лв. за полицаите, работещи в АЕЦ "Козлодуй". В същото време министерството е платило само 6.3 млн. лв. за капиталови разходи.