Телефонните измамници прилапаха и номер 112

Нов механизъм за телефонни измами са разкрили служителите на реда в страната, съобщават от Главната дирекция "Национална полиция".

И този път измамниците се обаждали на домашния телефон, но съобщавали за инцидент, случил се на близък на семейството човек. В края на разговора обаче, те призовавали жертвата да позвъни на телефон 112 и да се убеди лично в достоверността на техните думи. От другата страна на спешната линия обаче чакал друг участник в групата, който се представял за униформен и потвърждавал информацията.

Новият механизъм всъщност е изключително елементарен, увери комисар Константин Димитров от дирекцията. Извършителите въвеждат в заблуждение жертвите, като ги карат да наберат тел. 112. Няколко пъти им обясняват, че този телефон е напълно безплатен и най-важното, че този телефон няма сигнал. След това реално те не прекъсват линията от мобилния апарат, човекът натиска три цифри на отворена линия, при което от другата страна чуват, че се набират три числа, при което телефонът се дава на друг участник в групата и въвеждането в заблуждение продължава, обяснява Димитров.

От полицията категорично отрекоха в новия метод да се използват технологии за прехвърляне, пренасочване или прихващане на разговори. В такива моменти много важно е хората да не дават лична информация за себе си, както и мобилните си номера, обясни комисар Атанас Илков, началник на отдел Криминална полиция към дирекцията. 

"Много важно е те да не предприемат нищо друго освен да се обадят на техните си близки и да се уверят от самите тях дали те са пострадали в инцидента, в който се споменава и чак тогава да предприемат каквото и да било".

От дирекцията допълват, че от началото на седмицата за подобни измами е задържана група от 6-има мъже в Горна Оряховица. До момента към нито един от тях не са повдигани обвинения за такъв тип престъпление.

От дирекцията допълват, че за период от 1 месец, на територията на столицата са образувани 6 досъдебни производства за телефонни измами на обща стойност около 20 000 лева.