Спорен текст прецака лекари за високи заплати

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и представители на работодателските организации и синдикатите в сектор „Здравеопазване" не подписаха колективния трудов договор.

Причината е, че в 12 без 5 е бил внесен спорен текст от една от работодателските организации.

Министерството на здравеопазването е приело увеличаване на основните заплати в отрасъл „Здравеопазване". Надявам се, че с взаимни преговори, двете страни ще стигнат до консенсус и ще имаме възможност да подпишем договора. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Работодателите слагаме подпис при гарантирана финансова стабилност на лечебните заведения - финансови дружества, каза д-р Димитър Димитров. Именно това е и спорният текст", обясни той, председател на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването. Това представлява спорният текст, заради който днес няма да бъде подписан Колективния трудов договор. 

„Синдикатите няма как да гарантират финансовата стабилност, защото тя не зависи от нас. Не можем предварително да знаем - дали държавата ще увеличи бюджета на Министерството на здравеопазването. Това звучи много красиво, но за нас е нищо", категоричен бе Иван Кокалов, от Надзорния съвет на НЗОК. 

Договорът няма да бъде подписан от Министерството на здравеопазването, докато двете страни - синдикатите и работодателите - не се споразумеят, каза Десислава Атанасова. 

Министърът заяви, че е изненадана от това, че синдикатите и работодателите не са се разбрали, след като до снощи е имало съгласие. По време на срещата не бе постигнат консенсус между страните.

Министерство на здравеопазването е изпълнило всички свои ангажименти, залегнали в новия Колективен трудов договор Министърът на здравеопазването, като страна по Колективния трудов договор (КТД) в отрасъл „Здравеопазване", призовава представителите на синдикатите и на работодателите да постигнат консенсус по възникналите спорни въпроси и да финализират преговорите по подписване на договора. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). 

Постигането на съгласие и подписването на новия КТД е изключително важно, тъй като ще се отрази пряко върху възнагражденията на работещите в сферата на здравеопазването. МЗ е изпълнило всички свои ангажименти, залегнали в новия КТД, и очаква всички страни по договора да направят необходимото, за да отговорят на очакванията на медицинските работници.

{fcomment}