Спор между ГЕРБ и БСП колко състоятелен е мораториумът върху частни болници

Зрителите не получиха отговор обаче дали това е решение или геноцид

проф. Михайлов и Иванов не постигнаха консенсус по горещата тема

проф. Михайлов и Иванов не постигнаха консенсус по горещата тема

Проф. Георги Михайлов от БСП и депутатът от ГЕРБ Александър Иванов дискутираха в студиото на Нова ТВ предложението на БСП да бъде отложено във времето даването на лицензи на нови частни болници, с цел да бъдат преодолени проблемите в здравеопазването. По тази тема обаче двамата депутатите не само, че не постигнаха консенсус, но остана висящ и въпросът - мораториумът върху частните болници решение ли е или е геноцид.

"БСП не е предлагала никога мораториум върху частните болници. Нашето предложение е да не се издават лицензи на каквито и да е лечебни заведения до уточняване на здравната карта на страната. Искаме да избегнем издаване на лицензи в 12 без 5", обясни позицията на столетницата проф. Георги Михайлов от БСП.  

Той коментира предложението на партията си за мораториум върху лицензирането на нови болници. Това предизвика остър скандал в здравеопазването, остра реакция сред болниците и може би колеблива радост сред група пациенти. 

"99% от последните болници, сключили договори с НЗОК, са частни болници", изтъкна Александър Иванов от ГЕРБ.

Той беше категоричен, че партията му няма да одобри предложението на политическите си опоненти, тъй като то е "противоконституционно". 

По думите на Михайлов, много от сега съществуващите клинични пътеки включват в себе си болести, които са съвсем различни по своята биологична агресия и съответно - по цена на лечение.

"По този начин се дирижира потокът тези пациенти, които са относително по-евтини, да отидат и да получат същия финансов ресурс от лечебните заведения, които ги обслужват. А най-тежките пациенти да бъдат насочени към най-големите лечебни заведения, които винаги са най-натоварени", поясни депутатът на БСП.  

"Частните болници, които се помещават в сградите на държавните болници, и държавното здравеопазване, доведено до това състояние, са факторите, предизвикали сегашното положение. И когато министерството започна да се бори с тези причини, се появява това предложение, което малко измества темата", контрира опонента си депутатът от ГЕРБ.