Ректорите гневни, искат главата на турския посланик

Скандалът, който избухна още през лятото, с легитимността на дипломати, издавани от български вузове на турски студенти, е поводът днес на заседание на Съвета на ректорите да бъде поискано отзоваването на  турския посланик в София.

Един от най-активните защитници на това искане е ректорът на Технически университет във Варна проф. Овид Фархи. Преди три дни той обяви, че ще иска дипломат номер 1 на Турция  Исмаил Арамаз да бъде отзован, заради негово писмо по повод спора за признаване на дипломите в южната ни съседка.

"В писмото на дипломата  се иска едва ли не да признаем, че образованието ни е некачествено. Това е недопустимо за един дипломат и ще настояваме министрите на външните работи и на образованието да предприемат незабавно необходимите действия", категоричен е проф. Фархи.

През лятото турският съвет за висше образование взе решение да не признава дипломите от български висши учебни заведения, тъй като имало случаи на фалшиви дипломи.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, каза днес за БНР, че писмото, което е от 28 септември, е много скандално и неочаквано.

Турският посланик ни е пуснал 11 нареждания какво трябва да правим, посочи проф. Митев и цитира една от "заповедите": "Да се признае наличието на структурни и трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани и заинтересовани групи от хора".

"Това е безумие. Той иска да признаем, че сме мафиотска структура. Това е изключително обидно и ние се надяваме Министерството на външните работи да извика турския посланик и да му зададе въпроса какво разбира под това, че в нашето висше образование има добре организирани заинтересовани групи от хора", категоричен е проф. Митев.

По думите му, просветният министър Сергей Игнатов е докладвал на премиера и външния министър за това писмо.

"Ако външно министерство и сега не реагира, просто нямам думи. Останалите 10 точки са нонсенс", каза още проф. Митев.

Според председателя на Съвета на ректорите, това напрежение е създадено изкуствено от турска страна, а ние сме потърпевши.

Проф. Митев е бил в Турция, за да разбере какво стои зад решението за непризнаване на дипломите ни.

"Трябваше да изминем 2000 км, за да разберем, че не искат да коментират темата със Съвета на ректорите. Явно, че гонят други цели. Ние се оплакахме, поискахме извинение от тях. Мога да ви кажа, че нашето оплакване беше публикувано в трите най-големи турски вестника.

От турска страна в лицето на Републиканската партия имаме съюзник. Те поставят въпроса и се надяваме, че ще помогнат за решаването му. Смятам, че има политически елемент. Иначе не мога да си обясня тези безсмислени искания от турския посланик", заяви още проф. Ваньо Митев.

Това е атака към нашето висше образование, категоричен е той.