Омразата не трябва да измества приятелството между Иран и България

След терористичния акт на летището в Бургас, при който загинаха израелски туристи, България все още няма категорична информация за лицата, извършили атентата и кой конкретно стои зад кървавото нападение. В същото време Израел и САЩ обявиха официално, че терористичната атака е насочена срещу еврейската държава и отговорността за това носи ислямистката групировка “Хизбулла” и Иран.

В официална декларация до медиите Съюзът на комунистите в България категорично се разграничава от тази позиция. Позовавайки се на добрите приятелски отношения между Република България и Ислямска република Иран, Съюзът се противопоставя на опитите да бъдат насаждани недоверие и омраза към страните от Близкия Изток. Комунистите у нас изразяват надежда, че иранският народ винаги е бил за изграждането на един по-добър свят – на справедливост и равнопоставеност между народите.

Ето и пълният текст на Декларацията: 

ДО ПОСЛАНИКА НА ИСЛЯМСКА РЕПУБЛИКА ИРАН

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПОСЛАНИК ,

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

Във връзка с терористичните действия  извършени на територията на Република България  изразяваме категоричната  позиция на несъгласие на Съюза на комунистите в България,  че зад извършения  терористичен акт стои Иранската държава .  Ние декларираме това наше  убеждение , защото: 

- Дългогодишните връзки , изградени на базата на добрите приятелски взаимоотношения между Република България и Ислямска република Иран са доказали партньорства, които не биха допуснали нарушаване  на интересите  на двете страни. Ето защо не вярваме , че ислямска република Иран и  иранското правителство биха посегнали на мирни граждани на територията  на  република България.

- Ние се противопоставяме на такива позиции , които   формират  обществено мнение и насаждат  омраза между страните от Близкоизточния регион. Изразяваме тревогата си, че каквито и военни действия да се предприемат срещу Иран това ще бъде катастрофа не само за региона , но и за цялата планета, защото ще активизира дълбоката социално- икономическа и политическа криза в света и ще радикализира етнокултурните и  религиозни конфликти на планетата. 

Ние вярваме в позицията на иранския народ за изграждане на един по-добър свят , основан на равнопоставеност и справедливост в отношенията между народите в света. 

Дълбоко сме убедени  в добрите приятелски отношения изградени в годините на партньорство и приятелство между нашите страни и народи,  и заедно ще се борим да посрещнем предизвикателствата пред бъдещето , което ни настига.  

София, 2012 г.                             

ЦЕНТРАЛЕН  КОМИТЕТ НА СЪЮЗА НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ