М.Найденов: Цените слушат пазара, не министъра

Цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено пазара. Това е факт и никой не го оспорва. Така отговори на критиките  земеделският министър Мирослав Найденов в интервю за Нова ТВ.

По думите му правителството никога не е имало амбицията по някакъв начин да влияе на цените. По-скоро неговият екип се опитва да отговори адекватно на тревогата в обществото, защото е факт, че последните дни цените на основните суровини "полудяха" - и то в световен мащаб, обясни Найденов.

Той смята, че със замразяването на цените на т. нар. "социален пакет", който включва 10 хранителни продукта, може да да се помогне на най-бедните хора в страната - социално слабите, безработните и пенсионерите. Земеделският министър обаче е категоричен, че не бива да се говори за замразяване на цени, а за промоция.

Що се отнася до критиките на икономисти, че споразумението между някои вериги магазини и земеделския министър са официален картел, Найденов заяви:

"Аз бих се съгласил с тях и аз също ще го говоря, ако е така, ако има официално споразумение. Първо, няма споразумение. Второ, ние не сме коментирали конкретни цени. Ние водихме един откровен разговор с тях, защото те също разчитат по някакъв начин на увеличаването на потреблението.

Най-големият бич и за веригите, и за преработвателите, и производителите в момента е свитото до минимум потребление.

В този смисъл те се надяваха, че с тази промоция, защото целта на промоциите е да стимулират определен вид потребление. И те казаха "ние ще направим промоция за три месеца само за български продукти, които се произвеждат в България".

Земеделският шеф е убеден, че цените на тези 10 продукта няма да скочат след като изтекат трите месеца.