Казусът с Класическата гимназия може да стигне и до Европейския съд

Фандъкова готова да съдейства за отстраняване на нередностите при реновиране на сградата

Йорданка Фандъкова е готова да съдейства за разрешаване на казуса с Класическата гимназия. Това тя обясни пред репортер на Topnovinvi.bg софийската кметица. В случай, че Министерството на културата ме потърси за съдействие, съм отворена да помогна, поясни Фандъкова.

В момента Класическата гимназия е под шапката на културното министерство, то от своя страна обжалва решение на съда, излязло наскоро, според което сградата на училището, намираща се на ул. "Баба", е опасна за учениците. Съдиите са сметнали, че количеството азбест по стените на сградата би навредило на децата, като те са се позовали на европейска наредба за допустимост на този вид материал.

"Няма проблем, в момента обжалваме решението на съда", категорични са от Министерството на културата. Така родители на ученици изразиха притеснение, че децата им пак трябва да учат във въпросната, опасна според съда сграда, на ул. "Баба".

"Искат да оправдаят 2 млн. лв., взети за ремонта на Класическата гимназия и ни казаха, че 5 години учениците трябва да са във въпросната сграда", възмущава се адвокатът на родителите Ирина Абаджиева-Репуц. По думите й когато се разбрало, че ще се прави ремонт на училището на ул. "Баба", родителите предложили с парите да се оправи 13 ОУ, което Столична община предоставила за 10 години на Министерството на културата. Тогава всички родители изразили желанието децата им да учат в центъра на София, тъй като Класическата е лицей на Софийски университет.

"Ако ни предизвикат, ще подадем сигнал пред европейските институции и направят ли от там проверка на сградата ще лъснат много по-големи неща", закани се адвокат Ирина Абаджиева-Репуц.

Междувременно според последните данни на Световната здравна организация (СЗО) между 20 000 и 30 000 случая на свързани с азбест заболявания се регистрират всяка година само в Европейския съюз и над 300 000 граждани се очаква да умрат от мезотелиома ( б.а. вид белодробен рак) до 2030 г. в ЕС. Очаквайте скоро да публикуваме и най-новите изследвания за вредата на азбеста върху здравето на българите.