ГЕРБ: Край на изборните промени в 12 без 5

Промени в избирателния кодекс в последния момент в 12 без 5 този път няма да има. Всеки ще знае и ще се съобразява със закона поне година преди следващите парламентарни избори. Това обяви в студиото на БНТ шефът на парламентарната комисия Искра Фидосова.

По думите й днес НС ще гледа предложенията на шестте политически партии за промени на избирателния закон, а до края на септември ще бъдат окончателно приети. Фидосова защити някои нови промени, които ГЕРБ въвежда – заседанията на ЦИК да се излъчват он-лайн, за да има прозрачност на всяко решение, а използването на СРС-та няма да бъде тотално,  само срещу организаторите на търговията с гласове. До специалните разузнавателни средства ще се стига след искане от прокурор и разрешение от съда. 

Фидосова бе категорична, че членове на изпълнителната власт – министри, вицепремиер, премиер, няма да могат да участват в изборните щабове и да заемат длъжности там, както и да използват средства от държавния бюджет за кампании на партиите. 

Фидосова се обяви категорично против идеята на БСП за машинно гласуване. По думите й Холандия го отхвърлила през 2006, а Германия – през 2009, като противоконституционно и ненадеждно. 

Парламентарният шеф опроверга обвиненията на ДПС, че се опитват изкривено да прилагат принципа за уседналост.

Той няма да отпадне, това значи да върнем изборния туризъм. Недопустимо е хора, които ги няма с години на дадено населено място, да се връщат само за изборите и да подменят вота, категорична бе Фидосова.

Според нея предложението на РЗС социологическите агенции да обявяват кой им е поръчал изследването, било резонно и в интерес на гражданите и партиите, и затова ще го подкрепят. Но в никакъв случай нямало да застанат зад крайните искания на Атака кандидатите в изборите да обявяват сексуалната си ориентация и обвързаностите с тайните организации, каквато била масонството.