Челопеч се тресе от „Дънди прешъс” докато 9 от 11 общинари работят при канадците

В Крумовград никой не обръща внимание на „легалните покупки”, които Дънди преъшс” отправя към населението. “Първо се напука едната стая. Тъкмо я ремонтирахме и на следващата година падна стената в друга стая“, разказва възмутената гражданка на град Челопеч Мария Узунова. “Как да се разплатя с майсторите? Нямам пари”, допълва още през плач притеснената Мария. 

В същото време цели 9 общинари от 11-членния Общински съвет в град Челопеч са в конфликт на интереси, защото те или членове на техните семейства работят в „Челопеч майнинг“ ЕАД, което пък както е известно е дъщерно дружество на „Дънди прешъс металс“. Преди няколко години “Дънди” закупиха други скандални свои колеги от ирландия известната мина в града и естествено бързо се захванаха да измъкнат каквото могат. В същото време обаче основен потърпевш от невероятната алчност на канадците, които освен всичко друго се занимават официално с недвижими имоти, а не с минно инженерство,  се оказаха невинните граждани на Челопеч и Крумовград. 

В града от Източните ни Родопи пък “Дънди” се настаниха преди няколко години и с делата и намеренията си вече също успяха да вдигнат населението на крак срещу тях. За да се измъкнат от серията протести и в двата града канадците пробваха един куп “легални подкупи”, като и в двата града предложиха различни проекти на населението, а после дори пуснаха по БНТ своя реклама, като че ли някой българин възнамерява да си купи малко руда от тях?! Този тип “легална корупция” вместо обаче да алармира държавните власти д очевидната си нередност, както повечето неща в родината ни мина без какъвто и да е било знак от страна на администрацията. Така новите феодали от “Дънди” съвсем спокойно се настаниха и буквално завладяха двата града, като само в Челопеч взеха на работа 9 от 11-те общинари. Доста странен факт, при положение, че компанията се занимава с добив и преработка на медно-златни руди от находището в Челопеч, както и с производство на медно-златен концентрат, а общинарите пък имат за цел да защитават публичния граждански интерес, нещо което в случая с този и Крумовград очевидно е забравено. 

Всъщност вече дори за най-големите платени защитници и лобисти на канадците вече няма съмнение, че именно тази компания е причината за екологичните проблеми на община Челопеч, алармираха неправителствени организации наскоро. Жители на Челопеч се оплакаха от управленското безхаберие към проблемите им. Ще сезираме Европейската комисия за безобразията на концесионера и за екологичния геноцид, на който той ни подлага, заявиха те. 

Местните хора са подложени на всекидневни взривявания и трусове. Мръсният въздух е най-малкият им проблем, тъй като домовете им се рушат. Природозащитникът Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие изтъкна, че рудник Челопеч три пъти е увеличил годишния си добив, а с това на практика три пъти са се увеличили и вредните влияния върху хората. Селото непрекъснато е заплашено от взривове, шум, прах. Домовете ни са напукани, потъват. Почвата ни е отровена, каза Райна Димитрова, жителка на селото. Какво ще може да се очаква от тези окупатори? Ние гълтаме отровите, а фирмата изнася печалбите, недоумява тя. Жената се оплака и от наглото и безотговорно отношение на институциите към хората в Челопеч. Димитрова обвини „Челопеч майнинг“  в хищническо изземване на благата на България.  Тя настоява фирмата да обезщети пострадалите за порутените им домове. Дано бъде чут гласът ни. Вече 7 години никой не ни обръща внимание, даже и кметът,  казва пък и Мария Узунова.

От своя страна пък хитреците от „Челопеч майнинг" обяснили на хората, че домовете им се рушат не от взривовете в рудника, а заради некачествено строителство. Узунова недоумява как така цялото село е строено некачествено. Канадската фирма се активизира през последните седмици и дори си пусна реклама в БНТ по време на всички волейболни мачове, където постоянно натякваше, че е "коректен партньор". Бившият депутат Минчо Христов обаче изчисли, че фирмата за целия концесионен период ще прибере около 20 млрд. лв. под формата на злато от страната ни. За България пък ще останат едва няколко милиона.