Българските мъже най-мързеливи в Европа

Жената иска да изтръгне кола на кризата като баба Илийца

Изследване на Евростат, че българските мъже са най-мързеливи отвори горещ дебат в студиото на Нова ТВ. 

Според проучването 15% от мъжете в България не работят, като в други европейски държави този процент достига едва 5. Тенденцията се подкрепя и от родната статистика. Към момента 250 000 мъже в трудоспособна възраст са безработни, като в това социално положение са 170 000 жени. 

Доближаваме се до класическите теории – боговете са мъже, а боговете не работят. Тоест, българските мъже се доближават до боговете, констатира иронично журналистът Петьо Плъсков. А и защо да работят, след като имаме толкова трудолюбиви жени, добави той.

Според Блъсков чисто исторически не трябва да забравяме, че се намираме на границата на Ориента и тук пашалъкът си важи в пълна сила.

Политикът Татяна Дончева смята, че през последните години българката е навлязла тотално във всички области, които са се приемали като запазена територия само за мъже. 

В прокуратурата, армията, МВР, медицината доскоро работеха само мъже, а сега жените вече ги изпреварват, констатира Дончева. 

Според нея важна била средата, в която се развиваме, тоест, удовлетвореността от живота. 

Социалният антрополог Харалан Александров смята, че ако приемем тезата за равнопоставеност между мъжа и жената, значи нещата вървят на добре. Но ако третираме жените като нежно цвете, то явно проблемите са налице щом в много семейства жените са станали водещи и те носят парите в къщи. 

Българската жена иска да изтръгне само кола на кризата като баба Илийца, констатира антропологът. Той смята, че жената обича да се жертва и едва тогава осмисля живота си. А мъжът когато се жертва, се депресира и се чувства провален, заключи Александров.