16 българи мизерстват с буламачи край Мексико

16 български граждани бедстват на кораб OCEAN STAR PACIFIC, закотвен в порт Мазатлан, Мексико. Те ядат храна с изтекъл срок на годност, не пият достатъчно вода и твърдят, че се пържат без климатици. По думите им температурата в момента там е около 50 градуса. Някои от нашенците са моряци, а други – корабен персонал. Сред тях има и 3 жени.

Цялата драма започнала в средата на месец май. Тогава агенция САПКО наела 24 българи да работят на пасажерски кораб в Мексико. Те са сключили договори с компанията, наела кораба. Според справка на Maritime.bg дружеството е собственост на гръцкия гражданин Peter Villiotis, но според моряците – на Националната круизна компания на Мексико. Екипажът на OCEAN STAR PACIFIC е от различни националности – българи, гърци, индонезийци, мексиканци и един румънец – общо 90 души.

Барманът Християн споделя, че пари не са им изплащани от края на май. Получили са аванс от по 100 долара, които не стигат за нищо. Една от жените вече била в нервна криза заради безизходицата на кораба.

На 21 юли един от наетите българи успял да се върне в България, а на 26 юли със съдействието на Външно министерство се прибрали още седем души. Сред тях е и Калоян Спиров.

“Никой не се е свързал с нас, както твърдят от министерството. Все още има българи на кораба, които искат да се върнат”, твърди Спиров. По думите му корабната агенция САПКО най-вероятно не е запозната с реалната обстановка на кораба.

”За останалите, които не пожелаха да тръгнат, това е последен контракт. Други пък се притесняват, че няма да могат да се качат за друга фирма”, отговаря Спиров в отговор на въпроса защо останалата част от българите не е искала да напусне лайнера.

Според него корабът OCEAN STAR PACIFIC трябва да отплава към друг порт, което допълнително ще забави връщането на останалите български моряци. „Ние няма да спрем да говорим, докато всички колеги не се приберат”, категоричен е той.