Прокуратурата ще поиска постоянен арест за обвиняемите от агенция „Митници“

В събота предстои да бъде внесено искане от Софийска градска прокуратура в СГС за вземане спрямо обвиняемите служители от агенция „Митници“ на мярка за неотклонение задържане под стража.

БГНЕС припомня, че директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов бяха задържани за 72 часа. Те са част от общо седмината задържани след влизането на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията проведоха в централното управление на митниците на 3 април.

Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на част от задържаните в сряда седем души, след акцията в Агенция "Митници".

Обвиненията са за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Самата директорка на Митниците Петя Банкова е сред обвинените.

От прокуратурата съобщиха, че на 03.04.2024 г. е започнато досъдебно производство от Комисия за противодействие на корупцията (КПК) за съществуване на организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да върши контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления, в която вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност, както и с оглед данни за длъжностни престъпления.

Първите действия по разследване са извършени от органите на КПК в условията на неотложност въз основа на информация, получена от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Софийска градска прокуратура (СГП) е уведомена за образуваното досъдебно производство на 03.04.2024 г. и незабавно е поела ръководството и надзора върху разследването.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели.

В резултат на съвместната и координирана работа на СГП, КПК и ДАНС и след преценка на събраните по делото доказателства, СГП привлече четири лица с инициали Н. Н., М. Д., С. Д. и П. Б. в качеството на обвиняеми.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Според събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години. /БГНЕС