Петър Славов за новите промени: Поредният пример как не се законодателства

Петър Славов

Петър Славов

"Това е поредният пример как не се законодателства. Още миналата седмица, когато се появиха текстовете, аз обърнах внимание, че излизането в отпуск, както първоначално бяха написали в проекта, означава, че е напълно възможно да възникне казусът за несъвместимост. Това очевидно е забелязано от депутатите и екстремно се пренаписва законопроектът", коментира пред Нова телевизия адвокат Петър Славов.

Той добави, че не може да се действа по идентичен начин за всички длъжности, които са обект на поправките.

Според Христо Христев, преподавател по право на ЕС, начинът, по който е била изменена Конституцията в частта за формиране на служебното правителство, не е домислен.

„Не съм убеден, че с това, което можем да наречем прекъсване на мандата или правомощията, се решава проблемът с разделението на властите. Има основни положения, на които почива Конституцията и те не може да бъдат пренебрегвани, когато се създава нова правна уредба. Тези неща не се правят набързо, защото се стига до подобен резултат”, уточни той.

„Трябва да бъдат уредени техническите последствия от това съвместяване. То следва да стане не с неплатени отпуски, а по модела, по който народните представители прекратяват своите пълномощия, когато стават министри”, коментира преподавателят по конституционно право Борислав Цеков.