Медицинският хеликоптер направи първи тестов полет

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух направи първия си тренировъчен полет.

На първата тренировъчна HEMS мисия на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз" ЕАД присъства транспортният министър в оставка Георги Гвоздейков.

"Предстои процедурите по приключване на обучението на пилотите. След като направят по 10 часа на пилот, хеликоптерът може да бъде въведен в експлоатация", обясни министърът.

Компанията-оператор на хеликоптера - "България Хели Мед Сървис", прави собствена организация за обучение на пилоти. До средата на есента ще получат два учебни хеликоптера, за да направят подбор на млади пилоти, каза още министърът.

Пилотите, преминали в обучението на Италия, са шестима. Има и друга група в Италия за другите два хеликоптера.

"Имаше доста грешна информация относно изправността на хеликоптера. Дефектите са отстранени още преди той да дойде в България. Летял е под надзора на италианските власти, дали биха си позволили това, което се разпространяваше в пространството - категорично не", каза Гвоздейков и добави, че сигурността в авиацията е на първо място.

Първият полет на хеликоптера бе от авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция" (ГДГП) и бе до болничното вертолетно летище на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Екатерина", след което машината се върна обратно в базата. /БГНЕС