Явор Дачков съди Бойко Борисов за 100 бона

Известният журналист Явор Дачков е завел граждански иск за 100 000 лв. срещу премиера на България и лидер на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов.

В петък в Софийски градски съд трябва да бъде даден ход на делото, научи  Faktor.bg от отлично информирани източници в съдебната система. Повод за необичайният процес са разпространените в началото на миналата година от редакцията на в. „Галерия” няколко телефонни разговора с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, шефа на агенция „Митници” Ваньо Танов и неговия заместник Антоний Странджев. В медийното пространство и обществото те предизвикаха истинска лавина от скандали и станаха популярни като „Тайните разговори на властта”. Най-впечатляващ от тях се оказа диалогът между Бойко Борисов и Ваньо Танов, популярен под названието „Мишо Бирата”. В него Борисов казва: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...” А после нарежда на Танов да прекрати акция на митничарите срещу собственика на бирената фабрика, която произвежда „Леденика” и „ММ”, но по това време работи без лиценз. Шефът на митниците пък се обажда на заместника си Странджев и му разпорежда да спре проверката, а после докладва на Борисов, че указанията му са изпълнени.

По повод на станалите публично достояние записи Бойко Борисов обяви, че са манипулирани и се съмнява до колко са автентични, а от трибуната на Народното събрание заподозря Явор Дачков, че му се обадил, за да запише гласа му, а после да монтира думите му и да го наклевети. По-късно пък даже стана ясно, че първото СРС, обект на което е бил митническият шеф  е изчезнало, защото е изтрито. Въпреки това Ваньо Танов и заместникът му Странджев потвърдиха, че разговорите са автентични. Властта обаче се опита да ниглежира скандала, омаловажи го, а някои медии го представиха като клюкарска сензация.

В края на януари тази година прокуратурата спря разследването за изтичането на записи от специални разузнавателни средства на телефонните разговори между директора на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антони Странджев, министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, защото не бил открит извършител.

Дачков е предявил гражданския иск  срещу Борисов, защото смята, че с изявленията си премиерът е накърнил доброто му име на журналист и гражданин, и е оставил  съмнение, че е разпространил манипулирани разговори и е подвел обществото.

Преди година и половина при оповестяването на тайните разговори на властта, острие в кампанията срещу Борисов и ГЕРБ бе сегашният довереник и съюзник на управляващите Яне Янев. Имаше даже съмнения, че лидерът на РЗС е снабдил „Галерия” с флашките и е подготвил скандала.

Източници от Темида коментират, че стартиращото в петък гражданско дело ще бъде закрито, заради използваните СРС-та, а десет адвокати ще бранят Борисов от ястреба Дачков.

Явор Дачков е едно от водещите имена в родната журналистика. Предаването му „Гласове” по БНТ  бе сред най-популярните в телевизионния ефир, а коментарите и анализите на журналиста се превърнаха в запазена марка на демократичната преса.