Властта пръска 11 млн. лв. за ремонт на резиденции

Ремонтът на Плевнелиев в Бояна струвал колкото цялата вила Калина.

Властта е похарчила 11 млн. лв. за ремонт на резиденциите, където често си почива или вдига пищни банкети. От тях 10 милиона са предназначени за реконструкция и модернизация за морската представителна станция Евксиноград. Финансирането е по оперативна програма Регионално развитие и благоустройство, пише столичен ежедневник. Планирано е освежаване на парка, конюшните ще бъдат преустроени на музей, ще се отделят и средства за археологическите разкопки в съседство до комплекса. Евксиноград, освен почивна станция на премиера Бойко Борисов и на президента Плевнелиев, е и паметник на културата. Дворецът е една от най-красивите сгради в България с прилежащите й вили и зелени площи.

Останалият един милион е похарчен за ремонт на вила Калина, твърди изданието. В началото на мандата си държавният глава се отказа от резиденция "Бояна" заради съпругата си. След няколко месеца обаче скандалната първа дама склони да се премести със семейството си в бившите покои на Георги Първанов. Юлиана, която скандализира обществото с критиките си към Борисов, все повече започва да харесва мириса на властта. Това лято семейство Плевнелиеви избраха да почиват в царската резиденция Евксиноград.

От друга страна първоначално одобрените разходи по проекта са били 300 000 лева и не е ясно откъде и защо са добавени 2 пъти по толкова, за да бъде „позлатена” соцхасиендата в Бояна. В нея настъпва смъртта на Людмила Живкова, самоубива се едната дъщеря на Жельо Желев, а през годините между 2002 и 2012 г. живее семейството на бившия вече държавен глава Георги Първанов – Гоце. Вила Калина е просто една неголяма къща, която по сегашните пазарни цени пряко сили може да струва милион. Да се налеят толкова много пари в нея, освен че е кощунство в тези гладни времена, би означавало тя да бъде построена наново.