Тръгва проектът за българския Лувър

След три години сагата с изграждането на българския Лувър е на път да приключи. Днес министър Лиляна Павлова и Вежди Рашидов ще дадат старт на строежа на Националния музеен комплекс, който стана известен в обществото като българският Лувър. 

Проектът беше одобрен едва в края на май тази година. Очаква се строителството да приключи до 2 години след започването му. Обектът ще се изгражда с пари от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013. 

Около три години продължи сагата със започването на строителството на музея, а културният министър Вежди Рашидов нееднократно обявяваше, че се надява поне едно от крилата на музея да бъде завършено до края на мандата на сегашното правителство. 

В новия музей, който за съжаление няма да сбъдне мечтите на Рашидов – да бъде завършен до края на мандата му като министър на култура,  са предвидени големи изложбени площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Проектът предвижда още и основен ремонт на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Общата разгъната площ на комплекса ще е близо 21 хил. кв.м - открити и закрити пространства. Предвижда се и изграждането на над 600 кв.м зелени площи - основно на покрива на бившата сграда на Техническия университет. Обединяващото между сградите ще е вътрешният двор, който ще бъде оформен така, че да може да се използва за различни събития.

Музейният комплекс да се настани в сградите в карето между ул. "Московска", площад на Паметника на Васил Левски, бул. "Васил Левски", ул. "Оборище" и ул. "19 февруари". Преди години в част от сградата бяха настанени факултети на Техническия университет, а към настоящия момент в една от сградите продължава да бъде и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Вътрешното пространство между отделните сгради ще бъде оформено като скулптурен център.