След като се оцапа, властта спасява “Цар Освободител”

Истерията около сваления за реставрация паметник "Цар Освободител" не била основателна, всичко било нормално и нямало повод за притеснения. Това заяви Тодор Чобанов, зам. по културата в София, по време на заседанието на Столичния общински съвет днес. Той допълни, че твърденията, че паметникът е изоставен и се въргаля в селски двор, не отговарят на истината.

В неделя от  партията “България на гражданите” алармираха, че монументът стои захвърлен в двор на село Требич. Конят е освен без краката, които бяха отстранени още при свалянето му от постамента пред парламента, вече е и без глава. 

Според реставраторският екип това се прави за укрепване на скулптурата, чиято реставрация се прави с пари от международен фонд "Поколение", финансиран от руския милиардер и депутат от партията на Владимир Путин. 

Теренът в село Требич бе определен като пункт за вторични суровини. Чобанов потвърди казаното вчера от културния министър Вежди Рашидов, че  това била единствената леярна, в която се леят всички фигури от подобен характер у нас от много години. Всички известни български творци, а и такива от чужбина ползват тази леярна, заяви Чобанов и обеща екипът в село Требич ще бъде по-внимателен в работата си. По думите му охраната там вече е засилена и са взети всички мерки за сигурност. 

Вярно е, че една десакрализация на фигурата предизвиква напрежение, защото ние сме свикнали да я виждаме по един друг начин, коментира зам.-кметът. Паметникът в началото на ХХ век е сглобяван точно по този начин, парче по парче, с тогавашните методи на работа. Затова е излишно да се спекулира с това, обясни още той. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова подготвя писмо, с което ще поиска контролни дейности, както от страна на Министерството на културата, така и на други институции за решаването на проблема.