Шинздо Абе: Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани

"Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани", заяви премиерът на Япония Шинздо Абе при първото си посещение у нас.

Почетен гвардейски шпалир посрещна японския премиер Шиндзо Абе в София. При засилени мерки за сигурност в сградата на Министерски съвет той се срещна с премиера Бойко Борисов.

За първи път в историята японски премиер дойде на посещение у нас. Освен сътрудничеството между Токио и София, теми на разговори с българския му домакин Бойко Борисов са кризата със Северна Корея и отношенията на Европа с Китай. 

"Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японски министър-председател. Бих искал да изкажа своето уважение към Бойко Борисов за това, че има тежката отговорност на председателството на ЕС", каза Шиндзо Абе на пресконференция след срещата.

"България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона. По време на днешната срещата разговаряхме за постоянно усложняващата се ситуация в сигурността в Югоизточна Азия", заяви японският премиер.

"Създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надявам се, че със сътрудничеството с България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения. Решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал този форум, който създадохме с Борисов, да се превърне в продължително сътрудничество и за двете страни", каза още Шиндзо Абе.

"Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процесът по време на нашето председателство за приключат на преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса. Преди една година темата Западни Балкани надали сте я чували някъде. Сега тя е приоритет на ЕС по време на нашето председателство", заяви от своя страна Бойко Борисов.

"Днес с японският премиер имаме традиционни и изключително близки за двата народа отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомогне на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на териториятана Балканите. Благодаря за безвъзмездната помощ, която Япония е предоставяла", каза още Борисов.

Междувременно детският хор на БНР посрещна съпругата на японския премиер Акие Абе с химна и с песен на японски. Текстът на "Приспивна песен на коприновото дърво" е написан от сегашната императрица Мичико.