Шестима в парламента издухаха час телевизионно време на БНТ1

Цецка Цачева, Мирослав Найденов, стенографката и трима депутати - Костадин Язов от ГЕРБ, Румен Такоров и Георги Пирински от БСП бяха шестимата души, които останаха в пленарната зала в в последния час на безкрайния парламентарен контрол днес.

Той приключи с два часа и половина по-късно. Удълженото заседание се наложи, след като в Народното събрание пристигна министър-председателят в 11:00 ч. Под формата на уж процедурни изказвания беше атакуван от опозицията по повод атентата в Бургас.

Народните представители гласуваха да бъде удължен редовният парламентарен контрол докато не бъдат зададени всички заявени питания към министрите на Борисов. В крайна сметка заседанието приключи в 16:35 ч, а държавната телевизия бе длъжна да покаже пълната излагация на родните депутати. До последно в залата останаха общо шестима души – трима депутати, Цецка Цачева, земеделският министър, към когото бяха насочени последните питания, както и стенографката под парламентарната трибуна.

Заради тях БНТ1 бе задължена, както е по закона, да отреже от днешната си програма един от най-рейтинговите сапунки „Дързост и красота”, чиято аудитория е предимно от третата възраст. По този начин червените депутати рискуват да загубят още от т. нар. „червени бабички”, отнемайки една от малкото им останали радости с преповтаряне на въпроси към Мирослав Найденов.

Такова беше последното питане към министър Найденов, отправено от бившия парламентарен шеф Георги Пирински. Той сам разкри, че вече е получил от земеделския министър писмен отговор, но искал и да го чуе на живо. Ситуацията е нелепа и заради лицемерното поведение на опозицията, която сама поиска и гласува удължаване на работното време, след което се изниза.

Поведението на депутатите от ГЕРБ също е необяснимо. Премиерът в началото на мандата обеща пълна зала и задължи своите да не отсъстват, ако нямат основателна причина. Постепенно обаче залата и вляво и вдясно започна постепенно да пустее, за да стигне до трима депутати. С тези темпове до края на мандата на това Народно събрание може да се наложи Цецка Цачева да си измисля въпроси към министър Найденов, за да не изчезне съвсем парламентарният контрол.

Заради нискорейтинговия парламентарен контрол пък БНТ1 губи хиляди левове. Медийни специалисти и служители в държавната телевизия от години настояват да бъде променен законът и да бъде наложен лимит на парламентарния контрол от 3 часа - от 11:00 ч до 14:00 ч, за да не губи и без това малкото си зрители.