Съдебен кошмар: След 12 г. няма виновни за убийството на ямболската адвокатка

Днес петчленен състав на Софийски градски съд оправда и тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Подсъдими по делото са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина. 

След като е била прочетена присъдата, те са дали да се разбере, че не изключват тезата поръчител на убийството да е бившият главен прокурар Никола Филчев, съобщи БНР. 

Прокуратурата искаше по 25 години затвор за тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева през 2000 г.

Държавното обвинение поддържаше тезата, че тримата като съизвършители са убили младата жена и затова поиска наказание към средния размер, предвиден в закона.

Припомняме, че адвокат Надежда Георгиева бе съсечена със сатър в дома си в София през 2000 г. Прокурор Милко Момчев посочи вчера като основен мотив за убийството личните отношение между Надежда Георгиева и тримата подсъдими.

Така с Орлин Аврамов, например, те са имали неуредени финансови отношение. Надежда му е заела 10 хил. долара, а това, че той не е връщал тези пари, е станала причина да си развалят отношенията.

Освен това адвокатката не е искала да обслужва и фирмата на Аврамов. Обвинителят цитира показания, според които Орлин Аврамов е казал, че от неговата фирма "се излиза само с краката напред". В пледоарията си обвинителят обърна внимание и на приватизационна сделка на "Вини" Сливен, в която също имало интереси от страна на висши прокурори.

Влошени били отношенията на Георгиева, според прокуратурата и със семейството на Пламен и Димитринка Калайджиеви, които се развеждат преди няколко години. Той посочи и че диктофонът със записите, които правела адвокатката, не са открити при огледа.

Мотивът за т. нар. "компромати" бе основен в началото на разследването. Според обвинението в убийството като помагач участвал и убитият през 2002 г. военен прокурор Николай Колев. Той давал съвети и указвал как да заличат следите. Като доказателство Милко Момчев изтъкна и фасът с ДНК на Пламен Калайджиев, намерен при огледа.