С недомлъвки Кирчо Киров потвърди, че са давани пари за интервюта на Йончева

Кирчо Киров

Кирчо Киров

Бившият шеф на НРС Кирчо Киров с недомлъвки потвърди, че българската държава е платила едни пари за български граждани, които вероятно са били отвлечени. Той бе категоричен, че темата засяга националната сигурност и не може да говори по нея. 

Скандалът избухна след като словесна престрелка между Елена Йончева и Бойко Борисов. Борисов обяви публично, че с постановление неговото правителство е платило близо 2 мил. лева за интервюта на журналистката, под давлението на тогавашния й мъж – бившия премиер Сергей Станишев. 

Темата е гореща, но аз считам, че говоренето по тази и по подобни теми, свързани със специалните служби и в частност външното разузнаване има риск да се даде гласност на дълбока държавна тайна и аз не мога да си позволя такова нещо. Свързана е със специална информация, която като представител на външното разузнаване, не мога да разкрия, тъй като е в интерес на държавата и националната сигурност, и не бива да бъде оповестявана в медиите. 

Предполага се, че парите са отишли за освобождаване на българи, похитени от сумалийски пирати. Но Кирчо Киров бе категоричен, че няма уважаваща себе си държава и още повече специални служби, които да са обявили публично за даването на откупи за свои граждани. Киров обаче даде да се разбере, че част от тези пари, които са платени, вероятно са свързани и с делото за изчезналите милиони, в което той е обвиняем.

Вървят съдебни процедури, със степен строго секретно, по които аз съм страна. Освен това вие чули ли сте държава, уважаваща себе си, да обяви публично, че са откупвани нейни граждани. Не искам да влизам в един спор, който не може да се реши в ТВ студио или на страниците на вестници. Но държавата затова е държава, за да поема случаи на нейни граждани. Що се отнася до това, колко случаи на отвлечени българи има  - това са два случаи на моряци, случаят на Данка Панчова и на трима пилоти, отвлечени в Судан. Но нямам спомен журналистическо разследване да е повлияло на процеса на откупуване на български граждани, коментира още Киров.