Румънци топят Гриша Ганчев за данъчни измами

Българският бизнесмен Гриша Ганчев се оказа свързан с мрежа за данъчни измами, разбита във вторник от спецслужбите в съседна Румъния, пише румънски вестник. Сред измамниците специално е посочен ловешкия бизнесмен, който си има проблеми с правосъдието и в България, и в момента е с наложена мярка за неотклонение – парична гаранция.

Днес са започнали първите арести по разкритата схема за измами в Букурещ. 

Според източници от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма в престъпната групата участвали подземният бос Бутоане, сенаторът Чезар Магуряну, неговият зет Сорин Газдак, както и десетки румънски и български бизнесмени. По тяхна информация те са замесени “в незаконна търговия със стоки за широко потребление (захар, брашно, ориз, олио), както и строителни материали и дървесина", развивана в Букурещ  и в други страни от Европейския съюз - България, Гърция, Унгария, Чехия, Полша, Франция, Белгия, Испания, Словения и Кипър.

Според заключенията на разследването в периода 2010-2012 г. престъпната групировка е нанасяла на държавния бюджет щети в размер на 40 млн. евро годишно. 

Вероятно участието на българите и специално на Ганчев е в схемата за търговия със захар, тъй като той е собственик на заводи за производство на сладката стока в България.