Прибраха наши проститутки при акция "Зора" в Македония

Четиридесет гражданки на съседните балкански страни с чанти, натъпкани с денари и евро, са задържани при нова полицейска акция в съседна Македония, съобщава в. „Вечер”.

Антимафиотите атакували няколко бордея в тетовския, гостиварския и кумановския район. На прицел на полицията при последната акция,  проведена под кодово име „Зора”, да били кръчмите „Амстердам” в Гостивар, „Енерги” в Тетово, „Европа” във Ваксинци и легендарният в западната ни съседка „Ориентал АС” в Жеровяне.

В така наречените ресторанти били задържани 46 жени на възраст от 20 до 40 години, 39 от тях били чужденки от Косово, Албания, Сърбия, България и Италия. Три от чуждоземните проститутки са били вече на гурбет в Македония и са били залавяни и преди. Имали забрана да влизат в Македония, която обаче не им попречила да се върнат. 

Според официалните данни на македонското МВР засега няма данни девойките да са били принуждавани да проституират. При разговорите с тях станало ясно, че можели да се придвижват свободно и документите им си били у тях, което според „Вечер” е рядко срещано в този бизнес в страната. Дневната надница на момичетата, които работели като танцьорки, певици, келнерки и компаньонки била 40 евро на вечер, а бакшишите си поделяли със собствениците.  

Дивойките пиели предимно коктейли от по хиляда денара, състоящи се от студен чай и различни сокове и от всеки изпит коктейл получавали 300 денара. Според грубата преценка на полицаите заработвали до сто евро на вечер, а при претърсването у някои от тях били открити по хиляда евро кеш. За оборота на собствениците няма информация. Всички задържани били приведени в Дома за временно настаняване в Скопие и през идните дни ще бъдат депортирани със забрана да влизат в Македония.

Санкциите, които ще понесат собствениците обаче били най-малкото смешни. Инспекторите от Трудовата инспекция очаквано не открили никакви документи и затова четирите бордея са затворени за 30 дни, а собствениците ще платят глоба от 3 500 евро. Ако се сметне, че една девойка е заработвала между 3 и 6000 денара на вечер, цялата глоба от 210 000 денара няма кой знае колко да ги притесни, изчисляват от „Вечер”.