Парламентът казва 11-те избраници за ВСС

Днес депутатите ще благословят своите избраници за нов Висш съдебен съвет

От квотата на Народното събрание ще бъдат избрани 11 членове, след като вчера бяха изслушани 17 кандидати за място във висшия съдебен орган. 

Въпреки вербални сблъсъци между ГЕРБ и опозиционните партии в парламента на тема съдебна реформа, всички формации демонстрираха удовлетворение от изслушването на кандидати за ВСС вчера.

Всички кандидати се обединиха около няколко основни теми, които по думите им са от изключителна важност - условията на работа в отделните съдилища, случайното разпределение на делата, както и че е необходима административна реформа вътре в съдебната система.

Те бяха обединени и около тезата, че съдебната власт и в частност ВСС трябва да абсолютно независими, като гарантираха, че за дългогодишния си юридически стаж те не са се поддали на натиск от една или друга страна.

От опозицията бяха отправени критики, че комисията спестява на някои кандидатите неудобните въпроси.

Припомняме, съдиите, следователите и прокурорите вече избраха своите представители във ВСС.

На 16 септември беше попълнена квотата на съдиите След близо 24-часов маратон бяха избрани: Камен Иванов - съдия от Софийския апелативен съд, Юлия Емилова Ковачева - съдия във ВАС (Върховния административен съд ), Милка Здравкова Варнова-Итова - съдия в Софийски градски съд, Даниела Петрова Костова - съдия в Окръжния съд във Варна, Галя Иванова Георгиева - съдия в Апелативен съд Пловдив, Калин Иванов Калпакчиев - съдия в Апелативен съд София.

На първи тур, 426-те съдии избраха Камен Иванов, а останалите петима бяха излъчени при проведения балотаж.

Представителят на следователите Румен Георгиев беше избран на 19 септември още на първия тур с 235 гласа с конкуренция с Койчо Трюхчев, който събра 135 гласа. Румен Георгиев вече е бил член на ВСС от 1999 до 2003 година. Той е и председател на Камарата на следователите и заместник-директор на Националната следствена служба.

Прокурорите попълниха квотата си от четирима  представители на 21 септември. На първия тур бяха избрани  Камен Ситнилски и Румен Боев, а на втория -  Михаил Кожарев и Елка Атанасова. 

Камен Ситнилски, който в заместник на главния прокурор при ВКП, събра 167 гласа, а Румен Боев, който е прокурор в АП Пловдив - 158 гласа.

Михаил Кожарев - заместник на главния прокурор при ВАП, и Елка Атанасова получиха на втория тур съответно 120 и 99 гласа.

Във вота участваха 286 прокурори.