Опасно мръсен въздух в цялата страна

Европейският индекс за качество на въздуха показва най-високо замърсяване в София, Плевен и Русе

Снимка: архив

Снимка: архив

Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото на година, като най-сериозно е положението в столицата, съобщава БГНЕС.

Европейският индекс за качество на въздуха показва най-високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също силно е замърсяването в градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Най-високите нива на замърсяване са измерени за 7-и януари – отново в София и в Пловдив. В сайта на ИАОС няма обновена информация за вчерашния ден.

Станция "Хиподрума" в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите "Павлово" и "Надежда" - превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности.

Същият проблем тормози жителите на Скопие. Общественият транспорт в столицата на западната ни съседка временно ще бъде безплатен заради замърсяването на въздуха, предаде Асошиейтед прес. 

На тежкотоварните превозни средства е забранено да влизат в центъра на града, а  бременните жени и хората над 60 години  могат да не ходят на работа. Мерки ще останат в сила, докато нивата на замърсяване не спаднат.

Според властите замърсяването в Скопие е четири пъти над допустимите нива на безопасност и мерките са в отговор на тази заплаха.