Огнен ад обхвана цялата страна в жегите

Три огнища гасят пожарникарите, разпръснати в различни точки в страната. Пожар гори в столичния жк "Дружба", недалеч от жп линията. Не е ясно от какво е пламнал огънят. От далеч се виждат гъсти, кафяви облаци дим.

В района има множество жилищни и офис сгради. Пожар гори и в Стара планина под връх Тодорини кукли край Вършец, съобщиха от местната община. От областната дирекция на МВР в Монтана утичниха, че той е пламнал към 21 ч. на 18 юли и е предизвикан от берачи на боровинки в планината. До момента огънят е засегнал 100 декара сухи треви и храсти, няма изгорели гори.

В гасенето му са ангажирани осем автомобила, три от които високопроходими, 14 пожарникари, 10 лесничеи от Държавното горско стопанство в Берковица и група за гасене. Районът на пожара е високопланински и труднодостъпен, но въпреки това към момента той е ограничен и не нанася поражения, увериха от полицейската дирекция в Монтана.

Пожар гори също от гръцката страна в района на смолянските села Кестен и Мугла съобщи Цветан Стоилков, главен инспектор в пожарната служба на Смолян. Огънят е повече на територията на Гърция, съвсем малко е обхванато от българска територия - около 100-200 кв.м сухи треви. По данни на гръцките власти при тях стихията е на 5 км дължина на 1 км широчина. По-последни данни пожарът от българска страна е локализиран и няма опасност да се разпространи, а от гръцка гасят с летателна техника. Няма щети на българска територия, но е създадена организация и през нощта ще остане охрана на мястото на пожара от горските стопанства на Смолян, Смилян и Триград.