Обвиниха шефа на “Софарма” и за данъчни престъпления

Пресата на държавната машина срещу собствениците на "Тред" и "24 часа" продължава. Прокуратурата повдигна ново обвинение на фармацевтичния бос Огнян Донев, част от чиито офиси бяха претърсвани преди два дни, за данъчни престъпления в особено големи размери. 

На бизнесмена е наложена  мярка за неотклонение и "парична гаранция" от 500 000 лева. Това съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова. 

Гаранция от такъв порядък беше наложена само на собственика на "Литекс" Гриша Ганчев, но по-късно тя бе намалена на 300 000 лв. 

Донев е изпълнителен директор на "Софарма", председател на най-голямата работодателска организация – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и съсобственик в "Медийна група България – холдинг" заедно с Любомир Павлов. 

Преди месец на Павлов и Донев им бяха повдигнати обвинения за пране на пари. На двамата бяха определени мерки за неотклонение парична гаранция – по 50 000 лева. 

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че чрез 4 документа с невярно съдържание Любомир Павлов съзнателно е дал, възможност на Огнян Донев да получи чуждо имущество – 44% от акциите в медийната група. 

Обвиненията срещу тях бяха повдигнати по сигнал на бившия им съдружник Христо Грозев, който се оплака, че те са присвоили неговия дял от медийната група, издаваща вестниците "Труд" и "24 часа".