Новопостроените къщи в Хитрино остават празни - нямат Акт-16

Молебен бе отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Снимка: dariknews

Снимка: dariknews

Собствениците на разрушените жилища при инцидента в село Хитрино не получиха ключовете от новопостроените си къщи, тъй като все още няма издаден Акт-16 за сградите. Това обясни кмета на населението място Нуридин Исмаил, който присъстваше на курбана във връзка с годишнината от инцидента с влакова композиция в селото, отнел живота на 7 души, предаде „Фокус”. 

Молебен бе отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Молитва и религиозен ритуал бе извършен и от районния мюфтия Месут Мехмед.

Благодарност за съпричастността и помощта за Хитрино към правителството на Бойко Борисов и към цяла България изказа кметът на селото. По думите му 10-те къщи са готови, но все още няма Акт-16. Исмаил посочи, че за една година напълно са подменени 80 покрива и на над 70 къщи е направен частичен ремонт. 

Директорът на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов също присъстваше на курбана. Той изказа благодарности към местните жителите за това, че са били търпеливи и в рамките на 10-дневната операция по овладяване на ситуацията не са допуснали мародерства.

Курбанът се състоя в ритуалната зала на село Хитрино. Беше приготвен обяд за над 700 души.