Красимир Ципов: Службите нямат информация за спящи клетки у нас

Службите са подготвени за екстремни ситуации, но органите на държавната власт винаги трябва да са нащрек

Красимир Ципов

Красимир Ципов

Службите са подготвени за екстремни ситуации, но органите на държавната власт винаги трябва да са нащрек

Средата за сигурност е променена съществено през последните години. Станахме свидетели на терористични актове в редица европейски градове. Има риск и за България, но конкретна заплаха за страната ни  според службите няма. Това каза в ефира на БНТ зам.-министър на МВР Красимир Ципов. 

Той увери, че са предприети всички необходими мерки и посочи конкретни примери – засилена е охраната на важните инфраструктурни обекти, има постоянно засилено полицейско присъствие на места, където има струпване на хора. 

Освен това е приета е цялата нормативна база, която отразява тази променена среда на сигурност. Българските граждани трябва да са спокойни, че службите са подготвени за екстремни ситуации. Но това не трябва да успокоява органите на държавната власт, те трябва да са нащрек. Трябва да се работи ежедневно. Органите са обучени за една незабавна реакция в критични случаи. Ние трябва да направим заявки, че нашите служби също работят и правят всичко, за да не се случи терористичен акт у нас, коментира Ципов.

Зам-вътрешният министър обясни, че българските гражданите и обществото не са много добре запознати как да реагират при критична ситуация. Затова се предвижда организирането на кампании в медиите, чрез които да се осведомяват гражданите каква трябва да бъде реакцията в такива случаи.
Ципов посочи, че непрекъснато има лица, които са под наблюдение. Но засега няма информация за лица, които да са пряка заплаха за сигурността на страната. 

Ние сме в постоянен обмен с партньорските служби и получаваме подробна информация. Не мисля, че може да говорим за спящи клетки, още повече, че към България няма особен интерес. Много се надявам да не се стига до сериозни ексцесии, изрази надежда политикът.

Красимир Ципов засегна и темата с бежанците и нелегалните мигранти. Той отбеляза, че бежанският натиск е намален значително в  сравнение с този период на миналата година. Към настоящият момент не можем да кажем, че сме изправени пред особени предизвикателства. Освен това продължават конкурсите за назначаване в Гранична полиция, като вече има 100 попълнения към Гранична полиция, като най-много от тях ще се влеят в поделението в Елхово.

Своята роля е изиграла и изграденото възпрепятстващо съоръжение. По думите му много се спекулира с това, колко пари са похарчени за изграждането на оградата. Ципов подчерта, че всичко, което е предвидено по план е изпълнено както трябва.  Остава изграждането на най-трудните участъци – около три реки, където е било трудно да се  предвиди как да бъде изградено възпрепятстващото съоръжение. До няколко месеца ще се решат и тези проблемите. 

Зам-вътнешният министър изтъкна още, че ежеседмично се провеждат операции срещу каналджии. Органите на реда работят непрекъснато, за да бъде преодоляно това негативно явление и според него вече са постигнати добри резултати.